AlgemeenNieuws

Argentijnen bezorgd over financiële wanorde

Buenos Aires – Argentijnse boerenorganisaties willen dat de regering stabiel landbouwbeleid maakt en de financiële wanorde niet aangrijpt voor plotselinge wijziging van exportbeleid.

In januari devalueerde de Argentijnse regering de peso 19 procent nadat bleek dat de buitenlandse valutareserves van de centrale bank in 2013 met meer dan 12 miljard dollar is gedaald tot minder dan 30 miljard dollar.

Vooralsnog heeft de devaluatie, de belangrijkste sinds 2002, nog niet geleid tot hyperinflatie, maar prijzen lopen wel snel op. Prijzen zijn in februari 3,4 procent gestegen ten opzichte van een maand eerder. Geen volk eet zoveel rundvlees als Argentijnen en de regering zegt dan ook bezorgd te zijn over oplopende prijzen in steakhuizen, waarbij het de schuld bij ‘speculanten’ legt. Sinds november is de prijs voor rundvlees 30 procent toegenomen. De regering wil dat ‘hamsterende’ sojaboeren hun voorraden verkopen om dollars binnen te krijgen.

De export van agrarische producten als soja, mais en rundvlees is goed voor meer dan 40 miljard dollar exportinkomsten. Daarmee is de sector goed voor ongeveer de helft van de totale exportopbrengst. De regering onder leiding van populist Cristina Fernández de Kirchner heeft dan ook een traditie van het zwaarder belasten van agrarische exporten om meer buitenlandse valuta binnen te harken en tegelijk exportvolumes wat te beperken zodat binnenlandse prijzen niet te snel oplopen.

Het beleid leidde met name in 2008 maar ook daarna tot diverse stakingen van boeren. Het aantal runderen daalde zodat kleine buurlanden Uruguay en Paraguay nu Argentinië zijn voorbijgestreefd als belangrijkste exporteurs in Zuid-Amerika na Brazilië. De Argentijnse Plattelandsconfederatie spreekt van alarmerende cijfers en roept net als de Argentijnse Plattelands Gemeenschap op tot stabiel beleid en geen direct ingrijpen van de regering in de prijsstelling van agrarische producten.

Beheer
WP Admin