Foto: Penn Communicatie AlgemeenNieuws

Apparaten heel Flevoland kunnen straks online

Flevoland wordt de eerste provincie met een speciaal internet-netwerk om apparaten en machines met elkaar te verbinden. Dit kan de agrariër helpen.

Na de steden Amsterdam en Groningen wordt Flevoland de eerste provincie met een Long Range Wide Area Network (LoRaWAN). Dit is een draadloos netwerk waarmee dingen (koelkasten, windmolens, sensoren bij planten of in de bodem) het internet op kunnen.

Dit type netwerk kan kleine datapakketjes verzenden met tussenpauzes, waardoor het weinig energie kost voor bijvoorbeeld sensoren en de batterijen naar verwachting wel enkele jaren mee kunnen gaan. Plant- of bodemsensoren kunnen zo voortdurend meetgegevens versturen, zodat een plantenteler met wijd uiteenliggende percelen toch makkelijk een overzicht heeft van de behoeften van zijn gewassen. Voor apparaten die online gegevens doorgeven is de term The Internet of Things gemunt.

Breed draadloos netwerk voor ‘internet der dingen’

Het Flevolandse initiatief wordt gerealiseerd door The Things Network Flevoland (TTN Flevoland) gaat met steun van De Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland en de gemeente Almere zo’n gratis, open en provincie breed draadloos netwerk opzetten, dat het ‘internet der dingen’ mogelijk zal maken in de provincie Flevoland.

Agrarische toepassingen

De Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland gaat samen met een groep instellingen en bedrijven aan de slag om agrarische toepassingen te onderzoeken en te ontwikkelen op het LoraWAN-netwerk. De Christelijke Agrarische Hogeschool Vilentum, het Aeres-praktijkcentrum te Dronten, Solcon en een zelfstandige softwarearchitect zijn aangesloten bij de werkgroep.

Meer lezen over precisielandbouw? Ga naar het praktijkthema

Beheer
WP Admin