Tineke van Gisteren in de kraamstal tijdens een bedrijfsbezoek. Foto: Ronald Hissink VarkensOpinie

Antibioticaregels geven varkensdierenarts rompslomp

Dierenartsen moeten erg veel administratie bijhouden. De strenge antibioticawetgeving schiet zijn doel op die manier een beetje voorbij, schrijft blogger en dierenarts Tineke van Gisteren.

Mijn werk als dierenarts is leuk en gevarieerd. Al moet ik dat vaak wel toelichten aan mensen die nooit op een varkens­bedrijf komen. Eerder heb ik in een dierenkliniek gewerkt. Daar hebben de meeste mensen wel meteen een duidelijk en heel positief beeld bij.

Ik voel me soms nog wel een beetje gezelschapsdierendokter als ik visites moet rijden naar varkens die ‘Bob’ of ‘Peach’ heten. Deze varkens hebben zo ook hun gezondheidsproblemen en hun eigenaren zitten vol vragen. Ik vind dit een heel leuke zijstap van mijn werk, de hobbyvarkens, en ik ga er ook ­zeker een keer een column aan wijden.

Focus varkensarts in 2016: preventie en protocollen

De varkensarts anno 2016 heeft geen individuele patiënten met namen. De focus van het werk ligt op preventie en protocollair werken. Dit klinkt saai, maar zorgt toch voor veel uitdaging in mijn werk.

Ik heb enkele grote bedrijven onder mijn hoede, waar ik elke twee weken kom. Op deze bedrijven is de gezondheidssituatie erg duidelijk in beeld, omdat we hier bijna maandelijks de gezondheid monitoren door middel van bloedonderzoek. Ook komt er veel informatie uit andere onderzoeken die plaatsvinden. Hierdoor kunnen we snel schakelen als dit nodig is. Ik bespreek samen met de varkenshouder wat de doelen zijn op het gebied van diergezondheid en de technische resultaten die nagestreefd worden. Het kan gaan over het verminderen van het uitvalspercentage in de kraamstal, aanpak van luchtwegproblemen bij vleesvarkens, of het negatief worden op PRRS-virus. Op elk bedrijf liggen de aandachtspunten weer anders.

Bedrijfsbezoeken

Het is prettig werken als in bovengenoemde zaken overzicht is, zeker als je een beetje verstrooid bent, zoals ik. Ik vind het belangrijk om de grote lijnen niet uit het oog te verliezen, want tijdens elk bedrijfsbezoek zijn er vaak nieuwe zaken die meteen de aandacht vragen.

Dat houdt me scherp; het dwingt me om eens iets verder uit te zoeken, of te bespreken met mijn collega’s. En dat maakt het vak interessant. Bovendien raak je door de vaste bezoeken erg betrokken bij de bedrijven en de mensen die er werken. Dat maakt mijn werk ook leuk.

Het liefste zie ik mijn werkdagen dan ook gevuld met bedrijfsbezoeken en onderweg zijn. Alleen wacht daarna natuurlijk ook nog flink wat administratie.

Door strikte UDD-regels veel tijd kwijt aan verslaglegging

Verslaglegging is erg belangrijk; het vormt een waardevol dossier met informatie, voor mezelf, de varkenshouder en voor andere mensen die op de bedrijven komen. Ik doe dit dan ook niet met tegenzin, maar het wordt helaas wel steeds meer en meer. We worden als dierenartsen door de zeer strikte UDD-regelgeving gedwongen om hier onevenredig veel tijd in te steken.

Antibioticareductie en ziektepreventie

Als dit niet tot in het kleinste detail correct gebeurt, heeft dit bij controle vervelende gevolgen. De ­regelgeving slaat hier helaas veel te ver in door, en dat is jammer. De tijd en energie die ik hier in moet steken, gebruik ik liever om daadwerkelijk met ziektepreventie en antibioticareductie op de bedrijven bezig te zijn. Dan ben je als dierenarts echt met je vak bezig.

Beheer
WP Admin