AlgemeenAchtergrond

’Angst voor explosie biogas ongegrond’

Is een biogasinstallatie een potentiële bom in de buurt? Nee, stellen deskundigen uit de branche. Het incident in Ten Boer, eind vorige week, waarbij een opslagsilo van digestaat knapte, heeft niks met explosies te maken, vermoeden zij.

Toch zijn er wel risico’s. Bijvoorbeeld als een bestaande mestsilo wordt betrokken bij de vergistingsinstallatie. De constructie van gewone mestopslag is lichter dan die van een vergister. Dat kan een risico zijn, volgens Klaas Kooistra van adviesbureau E-Kwadraat. In een vergister heersen hogere temperaturen dan in mest. Daardoor kunnen er grotere drukverschillen ontstaan tussen vergister en de omgeving. Een andere risicofactor is de mixer. In vergisters zijn zwaardere mixers nodig dan in gewone mestopslag, en ook dat belast de constructie meer. Roy Kleizen van Host bevestigt dat.

Een andere vorm van druk opbouw zou kunnen zijn gas dat zich ophoopt. Maar dat is niet waarschijnlijk, aldus Kooistra. Er zitten overloopventielen in, die bij geringe drukverhoging van enkele millibars al gas laten ontsnappen. ”Dat is een druk die je met je duim nog kunt tegenhouden.” Elke installatie is volgens hem bovendien voorzien van een afvakkel-systeem, waarbij het ontsnapte gas meteen wordt verbrand.

Het kan zijn dat het gas niet goed omhoogborrelt, en onderin het digestaat blijft zitten. Dan komt het digestaat zelf omhoog, waarna het dak langzaam opgetild wordt. Volgens Kooistra zijn er voorbeelden van silo’s waarvan het dak daarna weer ’in’ de silo terechtkwam. Maar ook dat is geen explosie te noemen, aldus de biogas-specialist.
Kleizen wijst op een test die gedaan is met de brandbaarheid van biogas. ”Er werd een brandende fakkel door het dak gestoken, waarna het dak wel afbrandde, maar niet explodeerde. Niks bijzonders dus.”

De gevaarlijkste, maar ook minst waarschijnlijke vorm van drukopbouw is een echte explosie, ofwel een plotselinge verbranding van opgehoopt gas. Volgens Kooistra is dat vrijwel onmogelijk. Biogas is minder brandbaar dan puur methaangas, omdat er ook andere stoffen in zitten. Het bestaat slechts voor 53 procent uit methaan. Bovendien is het mengsel in een vergister niet explosief omdat er geen zuurstof in de installatie zit. Volgens Kleizen is een normale mestkelder onder een stal daardoor eigenlijk gevaarlijker. Daar zit namelijk wel lucht bij.

Bij plannen voor biogasinstallaties komen omwonenden soms in het geweer, omdat ze bang zijn voor calamiteiten. Kleizen: ”Dan hebben ze het over ’een bom in de buurt’. Maar dat is puur een kwestie van onbekend maakt onbemind. Een gewone stal met roostervloer is gevaarlijker.”

Beheer
WP Admin