AlgemeenOpinie

Andijvie

Slechte controle op voedingsmiddelen in China is een kans voor Nederland.

Ik zit dezer dagen in China, om les te geven en voor een onderzoeksproject. Als je naar China gaat, moeten er cadeaus worden uitgewisseld. Ik reis ongetwijfeld terug met een koffer vol doosjes en andere prullaria. Ik heb zelf deze keer een stapel kalenders mee om uit te delen. Ik ben er vrij zeker van dat ik die een jaar geleden niet per ongeluk ook heb uitgedeeld. Voor één collega heb ik iets anders meegenomen: Nutricia-babymelkpoeder hypoallergeen. Hij heeft een dochtertje dat iets allergisch heeft, en het spul is in China moeilijk te krijgen. Ik draag dus bij aan de zuivelexport en aan de Chinese gezondheidszorg.
Veilige en gezonde etenswaren zijn moeilijk te krijgen hier. Vorig jaar stond het land op zijn kop vanwege de vervuiling van zuivel met melamine. Er zijn veel kinderen ziek van geworden. Fonterra, de Nieuw-Zeelandse zuivelaar, heeft zo veel geld verloren, want die was eigenaar van een van de verdachte bedrijven.
Niet alleen kinderen zijn een risicogroep, er zijn ook andere. Er wordt momenteel ‘gewielrend’ in China. Onlangs de ronde van Peking en nu die van Hainan. Aan die van Peking deed ook de ploeg van uw boerenbank mee. De renners mochten in de dagen voorafgaand aan de wedstrijd geen vlees eten. De leiding was bang voor een positieve test op doping. Glenbuterol en salbutamol worden hier algemeen gebruikt, voor je het weet zit er een te hoog gehalte in de plas van een hardfietser.
Zodra ik thuis ben ga ik proberen mijn eigen records te verbeteren, want ik eet hier wel vlees. Drie keer per dag zelfs; ik heb het onderscheid tussen ontbijt, lunch en diner nog niet ontdekt. Elke dag Chinees verveelt overigens snel, ik snak naar stamppot rauwe andijvie.
De slechte controle op de kwaliteit van de landbouwproductie in China is een enorme kans voor de Nederlandse agro-industrie. Als wij aan hoge standaarden voldoen, valt er hier veel te verkopen. De controle in Nederland kan dus niet streng genoeg zijn. Ook op andijvie, hoop ik, want die wil ik zaterdag.