Foto: Michel Velderman AlgemeenNieuws

Amerikanen controleren Nederlands toezicht

Amerikaanse inspecteurs controleren in Nederland het toezichtsysteem op de productie van vlees en eiproducten.

Medewerkers van de Amerikaanse Food Safety and Inspection Service (Fsis) zijn in Nederland om te beoordelen of het Nederlandse (overheids)toezichtsysteem op de productie van varkens- en kalfsvlees en op eiproducten nog voldoet aan de Amerikaanse standaards. Fsis is onderdeel van het Amerikaanse ministerie van landbouw.

Nederlands systeem ‘degelijk en betrouwbaar’

Nederland is een van de weinige landen die eiproducten en kalfsvlees naar de VS mogen exporteren. Dit is te danken aan het Nederlandse toezichtsysteem dat internationaal bekend staat als degelijk en betrouwbaar. Fsis verklaarde het Nederlandse toezicht gelijkwaardig aan de Amerikaanse toezichthouders. De Fsis-inspecteurs voeren nu een reguliere controle uit van het toezichtsysteem op de producten waarvoor Nederland markttoegang heeft. Het is gebruikelijk dat zij dit om de paar jaar doen.

Tijdens het bezoek, dat duurt van 1 tot en met 19 mei, controleren de inspecteurs productiebedrijven, laboratoria en de kantoren van controle-instanties zoals NVWA en Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE). Deze week werden drie eiproductenfabrikanten bezocht.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • NOP 2.0 scharreleieren
  • NOP 2.0 richtprijs kooi-eieren
  • Totaaloverzicht
  • Beheer
    WP Admin