<em>Foto: ANP</em> AlgemeenAchtergrond

Amerikaanse zorgen over overname Syngenta

De invloedrijke Amerikaanse senator Chuck Grassley is bezorgd over de overname van Syngenta door ChemChina. Volgens Grassley kan de deal de Amerikaanse nationale- en voedselveiligheid bedreigen.

Grassley is voorzitter van de juridische commissie van de Senaat en vertegenwoordigt landbouwstaat Iowa.

Syngenta is een Europese producent van zaden en gewasbescherming, met een sterke vertegenwoordiging in de VS. Grassley uitte zijn zorg tegenover een radiostation. De Chinezen gingen over tot gesprekken met Syngenta nadat concurrent Monsanto vergeefs een bod had neergelegd op Syngenta. Daardoor ontstond grote onrust bij aandeelhouders, die nu geld willen zien.

Chinese staat heeft financieel belang

Grassley wijst erop dat ChemChina een staatsbedrijf is. Als de deal doorgaat, ontstaat de situatie dat de Chinese overheid producten op veiligheidsaspecten moet beoordelen die afkomstig zijn van een eigen bedrijf. De Chinese staat heeft straks een financieel belang bij toelating, aldus Grassley. De politicus is eveneens bezorgd dat met de overname de Chinese staat een flink stuk ‘landbouwinfrastructuur’ in de Verenigde Staten bezit.

CFIUS checkt strategische belangen

De overname wordt voorgelegd bij een speciaal comité, CFIUS, dat strategische belangen van de Verenigde Staten moet bewaken. Als CFIUS de deal afkeurt op basis van de voedselveiligheid, zou dat de eerste keer zijn.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoers van Syngenta via Boerderij Op Maat

Beheer
WP Admin