AlgemeenNieuws

Amerikaanse voedselprijzen stijgen

Washington – Amerikaanse voedselprijzen zijn behoorlijk gestegen. In mei was de prijs van rundvlees 10 procent hoger dan een jaar eerder en varkensgehakt was 13 procent duurder.

Vers fruit noteert 7 procent hoger, graanproducten en groente stegen slechts minimaal in prijs. Het Amerikaanse landbouwministerie gaat uit van een gemiddelde prijsstijging tot 3,5 procent in 2014.

De ‘voedselinflatie’ is deels gevolg van ernstige droogte in de staten Oklahoma en Texas die prijzen van vee hebben opgedreven. De PED-ziekte (aanhoudende diarree bij varkens) heeft miljoenen biggen gedood en geleid tot hogere prijzen voor varkens. In Florida leidt een ziekte die bekend staat als ‘citrus greening’ tot een misoogst van sinaasappelen en grapefruit.

Koffie is duurder dankzij droogte in Brazilië. Normaliter wordt de voedselprijs bij inflatieberekeningen door de centrale bank net als brandstof buiten de prijsontwikkelingen gelaten. Omdat de prijs nu sterk is opgelopen, is in de VS een debat gaande over de vraag of de ‘Federal Reserve’ de prijsstijging toch niet moet aangrijpen om de rente die het berekent aan commerciële banken te verhogen.

Een hogere rente van de ‘Fed’ leidt normaliter tot hogere marktrentes.

Beheer
WP Admin