Amerikaanse megaclaim tegen Syngenta AlgemeenNieuws

Amerikaanse megaclaim tegen Syngenta

Boeren en handelsbedrijven hebben in totaal voor $6 miljard aan claims neergelegd bij Syngenta. De Zwitserse producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen verkocht in de VS transgene mais die in China nog niet voor de import was goedgekeurd. De claim maakt Syngenta een veel minder aantrekkelijke overnamepartner.

Syngenta verkocht in 2013 maiszaad van het ras MIR 162, ook wel Viptera. Het product is genetisch zo gemodificeerd dat de plant zelf een insecticide aanmaakt. China stuurde tussen november 2013 en april 2014 voor bijna 1 miljoen ton mais terug. Het bericht was volgens de eisers tot een lagere graanprijs en voor handelaren een logistieke nachtmerrie.

Mais in VS goedgekeurd

Het Zwitserse bedrijf heeft altijd gezegd dat ze de mais al sinds 2010 mocht verkopen in de VS en China en een qua timing onbetrouwbaar toelatingssysteem heeft. Maar de eisers vinden dat het onverantwoordelijk was het product te verkopen, terwijl een belangrijke importeur nog geen vergunning voor de import had verstrekt. Het is overigens nog altijd onduidelijk waarom China later dan gewoon de vergunning verleende.

Logistiek probleem

Syngenta had volgens de eisers moeten weten dat telers en handelsbedrijven er vanuit gaan dat alle mais die wordt geteeld voor de grote markten is goedgekeurd. In het logistieke proces wordt de mais dan ook vermengd met andere mais. Bedrijven als Cargill, ADM en Bunge konden daarom vrijwel helemaal geen mais meer vanuit de VS naar China brengen, dat vervolgens elders inkocht.

Overnameperikelen

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de megaclaim wordt toegekend, maar zelfs wanneer de rekening fors lager uitvalt, zal het bedrag mogelijk zo groot zijn dat Syngenta aan waarde verliest. Geen onbelangrijk gegeven, want twee grote partijen proberen het bedrijf vooralsnog vergeefs over te nemen: het Amerikaanse Monsanto en het Chinese ChemChina.

Beheer
WP Admin