Foto: Mark Pasveer AlgemeenColumn

‘Als je het werk niet aankan is boer zijn een zwaar beroep’

Is boer zijn een zwaar beroep? De laatste jaren wordt veel gesproken over ‘zware beroepen’ omdat sommigen wensen dat de beoefenaren daarvan eerder met pensioen kunnen. Meestal denken we dan aan bouwvakkers, verhuizers, dakdekkers, verpleegkundigen en stratenmakers. De lijst is eindeloos uit te breiden, al naar gelang de discussie.

Vrijwel elke werker kan je uitleggen dat zijn beroep erg zwaar is: kok, treinmachinist, behanger, peuterleidster, vakkenvuller, bakker, allemaal melden ze zich. Over boeren gaat het zelden, ook niet in andere landen. In België hanteert men de volgende criteria: fysieke zwaarte van het werk, onregelmatige uren, veiligheidsrisico’s en stress. Vallen boeren daar onder? Niet zonder meer.

Wakker liggen van stress

Op het eerste gezicht is het boer zijn dus geen heel zwaar beroep. Maar dat kan individueel anders voelen. Als je ’s nachts wakker ligt van de stress, wordt het zwaar. Zelfs ik ben wel eens midden in de nacht kussenbijtend wakker geworden van een of ander probleem. Zwaar was dat.

Genoeg boeren zijn niet druk met hun bedrijf

Als je het werk niet aankan, wordt het ook zwaar. En de omstandigheden kunnen een beroep zwaar maken. Buschauffeur bijvoorbeeld is in principe een ontspannen baantje, maar door veel te strakke dienstregelingen, onaangename werkuren, toenemende agressie van passagiers en te lage salarissen, wordt het een zwaar beroep. In onze streek is een oud gezegde: met een oud huis en een jonge vrouw ben je dag en nacht druk.

Boeren zijn volgens de propaganda dag en nacht bezig met hun bedrijf. Dit is ook weer een slogan die sympathie moet opwekken. Het zijn geen prutsers, die gemakkelijk rijk worden. Ze moeten er hard voor werken. Dat alle boeren dag en nacht bezig zijn met hun onderneming, geloof ik echter niet. Natuurlijk: er zullen boeren zijn die ’s nachts wakker liggen en een veehouder zal er ook wel eens uit moeten voor een kalf. Maar er zijn genoeg boeren die helemaal niet zo druk zijn met hun bedrijf.

Niet meer scherp zien

In de krant las ik een verhaal over Susan Dijkshoorn, een nieuw jongerenbestuurslid bij LTO Noord. Zij is ondernemer-melkveehouder en werkt op twee melkveehouderijen (van haar ouders en van haar vriend). Daarnaast werkt ze drie dagen per week als docent op een agrarische hogeschool. En dus in het bestuur van LTO. Ik heb grote bewondering voor de energie van deze jonge vrouw. Maar het kan moeilijk worden volgehouden dat zij dag en nacht bezig is met haar onderneming.

En zo ken ik wel meer boeren die van alles doen buiten hun bedrijf, bijvoorbeeld in de politiek. En ik ken ook wel boeren die maar een beetje voortsukkelen met hun ‘onderneming’. Die zijn er ook niet dag en nacht mee bezig. Gelukkig maar. Als je dag en nacht met iets bezig bent, word je niet gelukkig. Je ziet het allemaal niet meer scherp. Je raakt de weg kwijt.

Reacties

  1. Ga eens een week een bedrijf draaien in de buurt Willem. Zo werden boeren vroeger gemaakt. Steek de voeten eens bij een ander onder tafel. Kun je erover meepraten.

Beheer
WP Admin