Partner
Foto: Prowind AlgemeenPartner

Alleen samen krijg je een windpark van de grond

Waarop moet je letten als je interesse hebt in de plaatsing van een windmolen op je grond? Is het hoogste bod wel het beste?

Grondeigenaren kennen het inmiddels. Energiebedrijven die hen benaderen en vragen of zij interesse hebben in een windmolen op hun grond. Daarbij is de wijze van benadering nog wel eens verschillend. Waar moet je nu eigenlijk op letten als grondeigenaar, als je interesse hebt in de plaatsing van een windmolen? Is het hoogste bod wel het beste? Of zijn er meer factoren van belang die je van tevoren goed moet afwegen?

Het eerste dat je voor ogen moet houden is dat je een windmolen alleen samen van de grond kan krijgen. Het belangrijkste is dat de omgeving zich ook kan vinden in de plannen, deze in ieder geval kan accepteren. “Verwacht niet de hoofdprijs bij ons, is het eerste wat een landeigenaar van ons hoort”, zegt directeur van Prowind Jörn Maathuis. “Wij zorgen ervoor dat alle belanghebbenden – landeigenaren, gemeenten, omgeving en wij als projectpartner – in een evenredige en rechtvaardige verhouding betrokken zijn bij de proces- en financiële participatie van het project.”

Tekst gaat verder onder de foto

Jörn Maathuis, directeur van Prowind. -Foto: Prowind
Jörn Maathuis, directeur van Prowind. -Foto: Prowind

Als de grondeigenaar zich niet in de plannen kan vinden, houdt het op

Na de eerste gesprekken met landeigenaren gaat Prowind direct de buurt in om contact te zoeken met de omwonenden. “Die zitten natuurlijk niet te springen om een windpark”, zegt Maathuis. Mensen zijn bijvoorbeeld bang voor de waardedaling van hun huis en voor slagschaduw, of ze vrezen voor hun uitzicht. Dan schiet je al snel in de weerstand. Daarom is het volgens Maathuis belangrijk om de omgeving goed te informeren. Zonder geheimzinnigheid en met een lange adem. “Vertrouwen winnen kan soms jaren duren”.

Omwonenden meenemen

Om mensen een beter beeld te geven en zelf te laten ervaren wat een windpark inhoudt, neemt Prowind omwonenden mee op excursie naar een bestaand windpark met dezelfde soort molens qua geluid en omvang. Daarbij krijgen mensen de gelegenheid om geluid en zicht van verschillende afstanden van de turbines te ervaren. Het advies van Jörn Maathuis aan de buurt; “Hoor ons verhaal aan en informeer je over de mogelijkheden en onmogelijkheden. En ervaar zelf een windturbine door mee op excursie te gaan. Dan pas kun je voor jezelf een goed beeld vormen.”

Er is meer mogelijk dan je denkt

Prowind biedt omwonenden en de omgeving ook altijd de mogelijkheid om te participeren. Zowel financieel als in het proces. “Al onze parken zijn voor minimaal 50% in eigendom van de lokale omgeving. Daar gaan we soms heel ver in. Zoals bij windpark Koningspleij in Arnhem waar we maar voor 33% aandeelhouder zijn.” In de praktijk blijkt er voor de buurt meer te kiezen dan men van tevoren denkt. Zo is bij windpark Koningspleij een omgevingsraad ingesteld die onder andere advies kon inbrengen op de keuze van het type windturbines.

Voor het lokale eigenaarschap zoekt Prowind de samenwerking met de lokale energie coöperatie die de aandelen aan de omgeving aanbiedt. En natuurlijk komt er altijd een Omgevingsfonds. 1% van de opbrengst van de turbines wordt gestort in een fonds waarover de omgeving zeggenschap krijgt, met een handleiding over de praktische invulling zodat het eerlijk gaat. Zij mogen zelf kiezen waarvoor ze dit geld inzetten, mits het aan de volgende drie criteria voldoet: het moet sociaal zijn, duurzaam én voor het collectief.

Prowind ontwikkelt en realiseert burgerprojecten voor duurzame energie-opwekking, zoals wind- en zonneparken. Als burger wil je invloed kunnen hebben op de energietransitie in je omgeving en kunnen meedelen in de opbrengsten van duurzame energieprojecten bij jou in de buurt. Prowind wil daarbij helpen als een professionele en ervaren organisatie. Dit doen we door de betrokken partijen bij elkaar te brengen en door ondersteuning te bieden bij projecten vanaf een pril plan tot een werkend wind- of zonnepark.

Beheer
WP Admin