PluimveeNieuws

Alleen minder hennen zorgt voor hogere eierprijs

Voorthuizen – Minder hennen in de EU is de enige structurele oplossing voor de financieel slechte situatie in de leghennenhouderij. Dit stelde Jeroen van den Hurk, sectormanager pluimvee Rabobank Nederland, woensdagavond tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij (NVP) voor legpluimveehouders.

De deze zomer ingezette daling van de voerkosten, die volgens hem zal doorzetten, is het enige dat op korte termijn enige verlichting brengt. Op opmerkingen vanuit de zaal dat gezocht moet worden naar meer afzet, ook buiten de EU, antwoordde hij dat afzet buiten de EU geen structurele oplossing is, omdat dit waarschijnlijk te weinig opbrengt.

Afhankelijkheid

Van den Hurk schetste de afhankelijkheid van Nederland van Duitsland, waar 53 procent van de in Nederland geproduceerde eieren naartoe gaat. Nederland was ingesprongen op de lagere eierproductie in Duitsland toen het land zich voorbereidde op het Duitse kooiverbod. Maar na die dip begin 2010 is de eierproductie er boven verwachting fors gestegen, ten koste van eierimporten uit Nederland. Van den Hurk schetste het scenario dat er tot 2018 nog eens 1,2 miljard Nederlandse eieren minder naar Duitsland kunnen gaan, met als gevaar 10 procent krimp in de omvang van de Nederlandse legsector.

Overaanbod

Het huidige overaanbod van eieren is het gevolg van te veel kippen. En omdat er in de EU enkele jaren geleden fors is geïnvesteerd in de omschakeling van kooi naar diervriendelijker huisvesting – volgens Van den Hurk ongeveer €4 miljard in de hele EU – verwacht hij dat het hoge aantal hennen niet snel zal verminderen. ,,Hoge financieringsniveaus houden het aanbod hoog. Het kernprobleem is structureel: te hoge vaste lasten stimuleren de productie.”

Van den Hurk voorziet dat de eiersector voor een langere periode met lage marges kan kampen. ,,’t Zal me niet verbazen als er nu een situatie ontstaat als in de jaren na de vogelgriep in 2003, toen we enkele jaren een verstoorde marktsituatie hadden met benedengemiddelde voerwinsten.”

Concurrentiekracht

Meer focus op eiproducten kan volgens Van den Hurk bijdragen aan een betere eierprijs, maar de markt voor eiproducten is volgens hem moeilijk. Onder de huidige marktomstandigheden is efficiëntie en concurrentiekracht belangrijker dan ooit tevoren. Dat zal leiden tot verdere schaalvergroting, aldus de Rabobank-man.

Zijn adviezen voor individuele ondernemers, op bedrijfsniveau: breng tijdig uw financiële positie beeld en speel open kaart met ketenpartners, stel uw bedrijfsstrategie op en houdt daaraan vast, sta open voor verandering, bijvoorbeeld voor samenwerking in de keten, want die zal toenemen.

NVP en NOP zouden een sectorvisie moeten opstellen, met ontwikkelingen en verwachtingen op de langere termijn. ,,Daar kunnen zij hun leden mee ondersteunen om strategische keuzes te maken.”

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • NOP 2.0 scharreleieren
  • NOP 2.0 richtprijs kooi-eieren
  • Totaaloverzicht
  • Beheer
    WP Admin