Vervoersmaatregelen in 10-km gebied rond AI-besmet eendenbedrijf in Klarenbeek. - Foto: Hans Bijleveld PluimveeNieuws

AI-besmetting bij eendenouderdieren in Klarenbeek

In Klarenbeek (gemeente Voorst) (Gld.) is zondag 2 oktober vogelgriep vastgesteld bij een eendenbedrijf met vleeseendenouderdieren.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden ongeveer 8.500 dieren geruimd. Bij het eendenbedrijf hoort een broederij waar de broedeieren van de ouderdieren worden uitgebroed. Die broederij word ook geruimd; de broedeieren worden uit de broedmachines gehaald en samen met de voorraad broedeieren vernietigd. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) gaat traceren welke eieren en kuikens de afgelopen drie weken zijn afgevoerd. Getraceerde kuikens zullen niet standaard geruimd worden, maar zullen afhankelijk van de situatie wel onderzocht worden op vogelgriepvirus.

De besmetting in Klarenbeek is het vijftiende eendenbedrijf en het vierde bedrijf met eendenouderdieren dat door AI is getroffen.

In de 1-kilometer zone rondom het besmette bedrijf in Klarenbeek liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3-kilometer zone ligt één ander pluimveebedrijf dat de NVWA zal bemonsteren op vogelgriep. In de 10-kilometer zone liggen drie pluimveebedrijven waarvoor een vervoersverbod geldt. Het besmette bedrijf ligt in een regio (10) waar de ophokplicht nog steeds geldt.

In september 18 besmettingen

Afgelopen vrijdag 30 september waren er ook al uitbraken bij een vleeskuikenbedrijf in Zuidwolde en een leghenbedrijf in Wildervank, beide in Groningen. Daar moesten respectievelijk 28.000 en 15.000 dieren worden geruimd.

In de maand september waren er achttien uitbraken bij commerciële pluimveebedrijven en kleinschalige houderijen, meer dan in welke maand dan ook sinds het begin van het vogelgriepseizoen eind oktober 2021.

In september werden 669.000 stuks pluimvee geruimd. Dat aantal was zo hoog omdat alleen al bij de uitbraak in het Drentse Nieuw-Weerdinge ruim 200.000 vleeskuikens werden geruimd.

Lees verder onder foto

In de maand september waren er achttien uitbraken bij commerciële pluimveebedrijven en kleinschalige houderijen. - Foto: Bert Jansen
In de maand september waren er achttien uitbraken bij commerciële pluimveebedrijven en kleinschalige houderijen. - Foto: Bert Jansen

Derde uitbraak in Sint Laureins, België

In Sint Laureins, België, ten zuiden van Zeeuws-Vlaanderen, is vrijdag 30 september een derde uitbraak van vogelgriep vastgesteld. Omdat ook deze uitbraak dicht bij de Nederlandse grens is, ligt de beperkingszone ook weer deels in Nederland. Het ministerie van LNV heeft de beperkingszone vrijdag 30 september ingesteld. Die beperkingszone Sint Laureins III overlapt voor een groot deel de eerder ingestelde beperkingszones Sint Laureins I en II.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin