AlgemeenOpinie

Agrifirm:modern en ouderwets

De wereld om ons heen verandert. Er blijven minder boeren over en zij die blijven, groeien.

Aan het woord is directeur Kees Sijssens van voorheen Cehave, in de toekomst Agrifirm. Voor hem is het geen vraag, maar een weet. De schaalvergroting gaat door. Geen geouwehoer over verbreding, nostalgische verlangens naar de landbouw van vijftig jaar geleden, nee gewoon de situatie van nu onder ogen zien. Op basis van de cijfers. Professor Van de Ploeg zou nog wat kunnen leren van deze man.

Zijn duidelijk visie is de basis voor hun toekomstplannen. Niet met mooie woorden en regeltjes om de leden te binden, maar door te komen met goede producten en prijzen. “Onze leden kunnen morgen weg, als ze dat willen. Niets houdt ze tegen. Het rendement, dat Agrifirm voor de leden realiseert, bepaalt de binding,” aldus Sijssens, die er op wijst dat er volgend jaar een nieuw hoofdkantoor wordt gebouwd in Apeldoorn. “Een klein hoofdkantoor, want Agrifirm is geen Bank, maar een coöperatie. Onze middelen worden nuttig besteed en dat willen we uitstralen”, zo zegt de Agrifirm-directeur.

Hij deelt daarmee natuurlijk wel een sneer uit naar de RABObanken, waar het marmer en de luxe je ogen verblinden. Maar ja, Agrifirm zegt er dan ook te zijn voor de leden.

Daarom blijft het jammer dat deze moderne coöperatieve onderneming heeft gekozen voor een ouderwetse financiering. Veel te veel geld in de dode hand. Dat is van de leden en hoort op naam van de leden. Daar zou Sijssens toch nog eens over na moeten denken.

Beheer
WP Admin