Foto: Ruud Ploeg AkkerbouwNieuws

Agrico betaalt bijna 80% meer voor bio-aardappelen

Aardappelcoöperatie Agrico betaalt voor biologische tafelaardappelen uit de oogst 2021 een poolprijs van € 50,79 per 100 kilo 0 mm opwaarts geleverd in week 3. Deze prijs ligt bijna 80% hoger dan de € 28,53 die vorig jaar werd uitbetaald.

Voor biologisch geteelde pootaardappelen komt de prijs van alle maten in de klasse S tot en met A op € 62,82 per 100 kilo. Een jaar geleden kwam de prijs voor deze pootaardappelen uit op € 45,10 per 100 kilo. Voor gangbaar geteelde tafelaardappelen wordt inclusief PlanetProof-vergoeding € 23,06 per 100 kilo betaald.

Voor gangbaar geteeld pootgoed van alle maten in de klassen S tot en met A komt de gemiddelde prijs van oogst 2021 uit op € 31,10 per 100 kilo. Deze prijs komt nog net een fractie hoger dan de indicatieprijs van € 31 per 100 kilo die eerder dit jaar werd bekendgemaakt. Vorig jaar viel de uiteindelijke prijs van € 25,77 in totaal 77 cent hoger uit dan de indicatieprijs.

Aardappelcoöperatie vertrouwen in nieuw seizoen

De aardappelcoöperatie kijkt met vertrouwen uit naar het nieuwe seizoen. In biologisch geteelde consumptieaardappelen is tot nog toe nauwelijks phytophthora gevonden en de opbrengsten lijken volgens Agrico erg goed te worden. Het handelsbedrijf wil zich de komende jaren meer toeleggen op de teelt van biologische rassen voor de frites (Nirvana) en chipsindustrie (Beyonce). In dat segment zijn er volgens de coöperatie goede kansen voor uitbreiding in pootgoed en consumptie.

Voor gangbaar pootgoed zal de afzet komend seizoen hinder ondervinden van toenemende kosten voor transport. Toch lijkt het nieuwe seizoen goed van start te gaan. Het handelshuis verwacht een goede vraag naar pootgoed, omdat er wereldwijd een tekort aan graan dreigt.

Beheer
WP Admin