Soja-oogst in Argentinië.</p> <p><em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

Agribusiness scoort wisselend met duurzame soja

De Nederlandse agribusiness scoort wisselend op de ‘scorekaart’ voor duurzame soja die het Wereldnatuurfonds (WNF) heeft opgesteld. FrieslandCampina, de supermarkten en voerconcern De Heus scoren goed, maar elders zijn te weinig gegevens bekend of scoren bedrijven in de ogen van het WNF onvoldoende.

Het WNF vindt dat te veel Europese bedrijven te weinig doen om de sojaketen te helpen verduurzamen. Ze kopen niet of onvoldoende als duurzaam gecertificeerde soja in. Jaarlijks worden miljoenen tonnen soja vanuit Zuid-Amerika naar de EU gebracht voor verwerking in veevoer en voedingsproducten. Nederland behoort tot de grootste importeurs.

Certificeringsschema

In Azië maar ook elders groeien inkomens en neemt de vraag naar vlees, eiwitten en zuivel – en dus soja als veevoeringrediënt – toe. Boeren breiden hun productie soms uit naar het regenwoud of de savanne. Een serie overheden, Ngo’s en bedrijven in de voedselketen heeft daarom een certificeringsschema voor duurzame soja opgesteld.

Het WNF onderzocht onder meer hoeveel duurzame soja bedrijven inkopen, hoe hoog het percentage duurzame soja in hun totale soja-inkoop is en of ze transgeen product weren. De Nederlandse supermarkten Albert Heijn en Jumbo en ook inkoopcombinatie Superunie scoren goed. Ze kopen voor hun huismerken 100% gecertificeerde soja in.

De Heus duurzaamste met soja in veevoersector

Bij FrieslandCampina ligt het percentage op 90%. Het bedrijf kocht vorig jaar 200.000 ton duurzame soja in en is lid van de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja waarin standaarden voor duurzame productie worden afgesproken. Unilever scoort eveneens goed.

In de veevoersector hoort De Heus bij de besten. ForFarmers en premixenspecialist Nutreco scoren redelijk. Agrifirm heeft geen cijfers bekendgemaakt en wordt daarom niet meegenomen in de lijst. De Nederlandse vleesproducenten Vion, 2Sisters Storteboom, Compaxo en Plukon en eierproducent Verbeek scoren matig op de lijst.

In het algemeen valt op dat Zweedse en Finse bedrijven goed scoren op de WNF-ranglijst.

Beheer
WP Admin