AlgemeenNieuws

Agrarische export stijgt naar €80,7 miljard

Berlijn – De waarde van de export, inclusief doorvoer, van agrarische producten uit Nederland bedroeg in 2014 €80,7 miljard. Dat is ten opzichte van 2013 een lichte stijging.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken maakte deze raming van LEI-Wageningen UR traditioneel bekend tijdens de internationale landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn. De definitieve exportcijfers volgen in het voorjaar.

De exportcijfers voor 2014 worden gedrukt door de boycot van Rusland en de uitbraak van vogelgriep, die de laatste twee maanden effect heeft gehad op de exportmarkt. “De Russische boycot heeft ongeveer €200 miljoen gekost. Dat is op zich een behoorlijk bedrag, maar in vergelijking met de miljardenexport die Nederland heeft, is het totale effect beperkt”, aldus Dijksma. Ze voegt er wel aan toe dat door de boycot ook de prijzen voor producten zijn gedaald, waardoor het ook effect had op de exportwaarde naar andere landen. Hoeveel de export is afgenomen door de vogelgriep is nog niet bekend.

De Nederlandse agrarische handel is vooral gericht op landen binnen de Europese Unie. De 27 EU-landen hebben samen een aandeel van 77 procent in de Nederlandse agrarische export. Duitsland is voor Nederland de belangrijkste handelspartner. Bijna 26 procent van de agrarische export gaat er naar toe, met een waarde van €20,7 miljard. Dat is iets minder dan in 2013. Duitsland importeert vanuit Nederland vooral vlees, zuivelproducten, eieren, sierteeltproducten en groenten en fruit.

De Nederlandse exportwaarde van zuivelproducten steeg met 9 procent ten opzichte van 2013. De exportwaarde van eieren en ei-producten wordt voor 2014 lager geraamd. Ook de exportwaarde van groenten en fruit vertoonde een afname, naar verwachting met 4 procent. De export van groente en fruit werd het hardst getroffen door de Russische boycot. Tomaten, paprika’s en komkommers zijn binnen deze productgroep met een aandeel van meer dan 50 procent het belangrijkst. De exportwaarde van vlees steeg met 2 procent. Vooral doordat meer varkens- en pluimveevlees de grens over ging. Export van rundvlees daalde.

Dijksma laat weten dat de sector een groot compliment verdient. Dijksma: “2014 is voor de agrarische sector allesbehalve een gemakkelijk jaar geweest. Lagere prijzen, de Russische boycot en de uitbraak van vogelgriep hebben voor veel landbouwbedrijven voor problemen gezorgd. Het is knap hoe Nederlandse boeren en agrarisch ondernemers zich staande hebben weten te houden. Dat blijkt ook wel uit de cijfers. Nederland is en blijft een wereldspeler op landbouwgebied en is na de VS nog steeds de grootste exporteur van agrarische producten in de wereld.”

Voor 2015 is Dijksma optimistisch. “Ik denk dat de export ook in 2015 weer gaat groeien.” Nederland werkt volop aan het zoeken naar nieuwe exportmarkten. Het gaat dan niet alleen om verre bestemmingen, zoals Azië, maar ook naar bijvoorbeeld Zuid-Duitsland. “Daar ligt nog een grote markt voor ons. We moeten vertrouwen winnen voor het Nederlandse product. Daar wordt hard aan gewerkt. We moeten immers van de wasserbombe naar de Tasty Tom, geeft Dijksma als voorbeeld van het vertrouwen van de Duitse consument in de Nederlandse tomaat.

Beheer
WP Admin