Premium
Foto: Roel Dijkstra AlgemeenOpinie

‘Agrariërs krijgen nooit een eerlijke prijs’

Reacties

  1. Zo gauw de boeren een Eerlijke prijs krijgen is het gedaan met de boeren, want dan is het economisch verantwoord voor de handel om deze productie zelf ter hand te nemen. Nu er nog miljoenen bedrijven zijn die alle inspanning en risico willen nemen zonder bijbehorend rendement zal de productie zo blijven.Laten we eerlijk zijn de handel en verwerkende industrie blijft ten allen tijde zijn rendement incalculeren en over de retail maar te zwijgen. De boer wordt afgestraft zo gauw hij meer produceert dan nodig. dus iedere fysieke omzet verhoging wordt afgestraft via de handel.

  2. “Er heeft nooit één agrariër moeten investeren van zijn bank of voerleverancier.” Het zijn over het algemeen altijd vrije keuzes. Natuurlijk zullen banken, voerleveranciers etc. De schaalvoordelen van schaalvergroting vaak rooskleuriger voorspiegelen, daarbij komt dat in werkelijkheid de schaalnadelen van schaalvergroting vaak zwaarder wegen dan de schaalvoordelen op het financiële bedrijfsresultaat. Maar de ondernemer maakt uiteindelijk de keuze zelf, de een staat nu eenmaal sterker in zijn schoenen dan de ander. En niet iedereen is analytisch even sterk of instaat om een eigen mening of visie te vormen.

  3. Het blijft bijzonder dat de degene die voedsel produceert vaak geen goede prijs ontvangt en alle andere bedrijven die produceren voor producten die we niet perse nodig zouden hebben om te leven miljoenen netto overhouden.

    1. Voedsel af boerderij is niet meer dan Grondstof, waar de fabriek mee gaat “knutselen”. Ik vind het beste voorbeeld altijd de Volle melk in ht winkelschap die ca. 1 % minder vet bevat dan de melk af boerderij. Het afromen is de eerate bewerking en daarna wordt er weer de wettelijk vereiste hoeveelheid toegevoegd. Zo kun je nog veel meer productn bedenken en dan komt er bij dat we nagenoed alle landbouwproducten lang genoeg kunnen bewaren om ze over de aarde te kunnen slepen. Hierdoor wordt de prijs bepaalt door de Goedkoopste producent.

Beheer
WP Admin