Minister Piet Adema spreekt in Zwartsluis op een bijeenkomst van belangenorganisatie Agractie. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Agractie wil van boeren weten wat in Landbouwakkoord moet

Het proces-Landbouwakkoord is zo ongeveer halverwege en Agractie schakelt de achterban in. Wat vindt die dat erin moet?

Inmiddels hebben de sectoren hun ‘huiswerk’ ingeleverd en buigt de hoofdtafel zich over de inhoud ervan. Grond en geld zijn misschien wel de belangrijkste onderwerpen die besproken worden aan de tafel van het Landbouwakkoord.

Uitgebreide enquête

Agractie heeft een uitgebreide enquête uitgerold waarin ze haar leden, maar ook boeren die niet aan Agractie zijn verbonden, vraagt wat zij vinden van de mogelijke inhoudelijke punten.

Stellingen als ‘alleen actieve boeren mogen in de toekomst landbouwgrond kopen’, of ‘supermarkten moeten verplicht als eerste Nederlandse producten afnemen’, laten zien dat voldoende beschikbare landbouwgrond én een hogere prijs een rol spelen. Ook andere voorstellen worden getoetst. Is een landelijke grondbank een goed plan? Dan kan de overheid grond uitgeven aan ondernemers. En wil je als boer bijdragen aan de reductie van stikstof of aan extra natuurbeheer doen, wat moet er dan tegenover staan qua vergoeding?

Input voor koers in onderhandelingen Landbouwakkoord

Ook wil Agractie weten hoe boeren staan tegenover het inmiddels uitgezette beleid op het gebied van stikstof, water en bijvoorbeeld de veenweiden. Agractie zegt dat de input van de enquête leidend is voor de actiegroep. “Het is is erg belangrijk voor onze koers in de onderhandelingen.”

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak praat zijn leden wekelijks bij in een vlog. Deze week liet hij onder meer vallen dat wat hem betreft de deadline voor het Landbouwakkoord ‘medio april’ is. Ook deze club wil haar leden betrekken bij het nog te sluiten akkoord. Zij doet dat door een ledenraadpleging en boerenbijeenkomsten in het land te organiseren.

Reacties

  1. Het gaat niet wat er wel in moet, het gaat er over wat er niet in komt.
    Ik krijg steeds meer de indruk dat het landbouw akkoord door de overheid misbruikt wordt om zo veel mogelijk tegels er in één keer er door heen te drukken.
    Zo min mogelijk afspreken, dan hou je nog speelruimte voor in de toekomst!!

  2. Let op de punten en komma’s kdw, fosfaat ruimte 25 jaar terug een uitweg om tot een akkoord te komen. 20 jaar daarna fosfaat drama, pas uitspraak….
    Een beter verdien model zal voor 80% van de ondernemer moeten komen, heb daar geen illusies over.

Beheer
WP Admin