Foto: ANP AlgemeenNieuws

Agractie roept op tot blokkades op drukke plekken

Agractie roept boeren op om op drukke plekken de wegen te blokkeren, als voorbeeld van een protestactie die met een kleine groep boeren impact kan hebben. Daartoe roept Agractie-bestuurder Erik Luiten op.

Een van de hoofdpunten van het boerenprotest van Agractie richt zich op het schrappen van de kritische depositiewaarde (KDW), de hoeveelheid stikstofneerslag op een natuurgebied waar natuurschade wordt verwacht. De actiegroep benadrukt dat de KDW onhaalbaar is en wil dat de verplichting om in 74% van de natuurgebieden de neerslag onder de KDW te krijgen, uit de wet wordt geschrapt.

‘Volhouden’

Luiten moedigt z’n achterban aan: “We moeten volhouden met onze acties. Of dat nou een publieksvriendelijke is, zoals binnenkort met de start van de Vuelta, of acties die scherper zijn, ze moeten plaatsvinden. Soms met zo min mogelijk inspanning, want we zijn allemaal druk, maar wel met een groot effect.”

Bij eerdere protestacties, waar overigens geen van de actiegroepen zeggen de organisatie van in de hand te hebben, hebben boeren onder meer snelwegen en distributiecentra van supermarkten geblokkeerd.

Protest tijdens Vuelta

De Vuelta a España, een van de grootste wielerwedstrijden ter wereld, begint eind deze week in Utrecht. Bij de tweede etappe zaterdag wil Agractie tussen Woudenberg en Scherpenzeel in de weilanden langs het parcours staan, in de hoop dat de regie van televisieprogramma’s het protest aan kijkers in andere landen laat zien. De organisatie die de Vuelta naar Nederland heeft gehaald, is daar niet tegen, zolang de wielerkaravaan ongehinderd langs kan rijden.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Beheer
WP Admin