Bart Kemp is schapenhouder en voorzitter van Agractie. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Agractie dreigt met opstappen uit Landbouwakkoord

Agractie wil dat volgende week tijdens de gesprekken over het Landbouwakkoord wordt afgesproken dat er geen restricties op landbouwgrond komen te liggen. Als dat niet gebeurt, heeft verder praten volgens voorman Bart Kemp geen zin meer.

De gesprekken over het landbouwakkoord gaan stroef, laat Kemp in een vlog weten: “We hebben een hele dag gepraat en zijn geen steek verder.” Volgende week wordt er twee dagen achter elkaar vergaderd.

Duidelijkheid over grondkwestie

Dan wil Agractie duidelijkheid over wat Kemp ‘de grondkwestie’ noemt: “het gaat om grond met beperkingen, landschapsgrond en overgangsgebieden. Daar waren boeren duidelijk over in de enquête. Dat willen we niet. Daar zijn we ook duidelijk over geweest aan de hoofdtafel en daarover is een patstelling ontstaan. Als er nu geen uitspraak over komt, heeft verder praten voor ons geen zin,” stelt Kemp.

De term landschapsgrond komt uit het coalitieakkoord. Met de term wordt een vorm tussen natuurgrond en landbouwgrond in bedoeld. De overheid zou het verlies aan marktwaarde van deze grond compenseren. Doel hiervan is dat boeren financieel niet in de knel komen door minder gras- of gewasopbrengst. De boer blijft eigenaar van de grond, maar mag daarop bijvoorbeeld minder bemesten.

Dat Kemp om deze reden overweegt om verder overleg over het Landbouwakkoord links te laten liggen, heeft hij ook aan de landbouwminister en de voorzitter van het proces gemeld.

Reacties

 1. Hoe zit het in het Landbouwakkoord met de PAS melders? Was toch ook eis van LTO dat er recht gedaan wordt in plaats van de langzaam maar zeker kapot te maken? Zonder PAS rechtvaardigheid GEEN landbouwakkoord.

  1. Er moest een oplossing komen voor pasmelders
   Zoiets herinner ik me ook

 2. Het is van groot belang om het stikstofdossier zolang er nog geen nieuw bestuur gevormd is in de provincie CONTROVERSIEEL te laten verklaren .
  Bart roept daartoe ook op .

 3. De uitspraken van bepaalde figuur over leeftijd opleiding als je dit in de tweede kamer zou zeggen in de oppositie dan ben je aan het discimineren . Dus de aap kom nu uit de mouw . Wat de gevestigde orde van de gewone burger denkt . Plebejers en dit is dus geen discriminatie . Dan of dat ze gelijk of ongelijk hebben over het beleid is het goed dat er eens een daad gesteld wordt .

 4. je bent net zo slecht geinformeerd als het legioen plebejers wat jullie aan veel stemmen heeft geholpen.
  we gaan het zien.
  fijn weekend allemaal.

  1. Welke informatie heeft u dan die de waarheid is . Zie wat er in de landen om ons aan het gebeuren is met alle zaken van green deal en bio en wat nog meer . Boeren zijn met wat geld toesteken omgeschakeld naar bio . Nu ze op eigen kracht de kost moeten verdienen is de vraag naar bio gelijk gebleven en in sommigge producten zelfs gezakt . Nu moeten ze tegen gangbare producten prijs of op de vrije markt nog voor minder verkopen dus einde bedrijf . En ja u weet de oplossing want u weet meer dan wij u kunt lezen en u bent hoog opgeleid en jonger dan 50 jaar . Daar zal dan het probleem wel zitten . Dus denk dat dan beter is alle plebejers land uit zetten want zijn te dom en voegen dus niets bij . En dan is er meer plaats voor nieuwe mensen die hier willen wonen . Hopende voor u en de andere die dan over blijven dat deze mensen van uw stand zijn .

 5. Ook LTO moet beseffen dat de wereld wel wat veranderd is na afgelopen woensdag. Reden zat om NIET toe te geven aan de onderhandelingstafel. Alles waarbij de positie van boer en tuinder slechter wordt, niet accepteren. Want hoe was het ook alweer. De veehouderij zou moeten leveren voor de te leveren stikstof ruimte. Als tegemoetkoming zou er PERSPECTIEF geboden worden, geschreven in een perspectiefbrief. Adema zal er slecht op staan als hij niet in staat zal blijken te zijn tot het komen van en landbouwakkoord. Dus hij zal wel moeten bewegen. Dus LTO; beter GEEN akkoord dan een slecht akkoord.

 6. je hebt natuurlijk ook de hoogopgeleide groenlinksers die wilden een debat houden hoeveel jaar gevangenisstraf redelijk is als je tegenstanders zou doden of verwonden . Voelt die scheikundige formule zich daar meer thuis ?

 7. jullie moeten eens wat anders lezen dan Boerderij.
  Verhelderend.
  Tenminste: als je kunt lezen

  1. Ja trek de grote broek maar aan . Oude laag opgeleid en sommige kunnen niet lezen . u past en reageerd net zoals bepaalde figuren in Den Haag . We gaan gewoon door . Als ze dit niet past moeten ze oudere en laagopgeleide mensen en alle die niet kunnen lezen het stemmen verbieden . En dan is uw probleem opgelost en komt het goed .

  2. Geef je eigennaam is weer dan al die letters en cijfers of ben je daar te laf voor en maar schelden en afgeven op de veehouders dan weten we met wie we te maken hebben
   Je bent zeker geen boer

 8. Bennie is duidelijk de van de oude stempel: je stemt dan maar in met iets wat minder slecht is dan het alternatief. Dat is de LTO koers waardoor veel verloren wordt. Polderen tot je bijna alles hebt moeten inleveren, maar wel nog dikke vrienden met het ministerie. Dat is een keertje over, en wel nu. Behoud van landbouwgrond is essentieel en het gaat over 700.000 hectare. Net als alle andere categorieën grond komen er beperkingen die jaar in jaar uit ‘aangescherpt’ worden. Het is verloren landbouwgrond en we weten het onderhand wel, het komt NOOIT meer terug. Het antwoord is dus een hele grote NEE: er is al enorm veel grond ingeleverd voor alle doelen en het houdt nu op.

  1. Hoe voorkom je dat landbouwgrond natuurgrond wordt? Als de overheid de grond heeft gekocht kunnen ze er toch mee doen wat ze willen.

 9. Het landbouwakkoord is het nieuwe woord van het kabinet waarmee ze de landbouwsector mee in de tang proberen te krijgen. Als er niet geluisterd wordt naar de sector is er uit stappen de enige juiste beslissing

 10. Interessant wat de dagbladen vanmorgen schrijven.
  Het is veel slimmer om daarin te reageren.
  Hier blijf je maar in het (eigen) cirkeltje ronddraaien.
  Hendriks wil ik nog ff meegeven, dat uit onderzoek van Ipsos blijkt, dat de BBB kiezer overwegend 50 plus- en laagopgeleid is.
  We gaan het zien, wat het evt. beoogd bestuur met boerenverstand misschien gaat worden.

 11. Waren de boeren die tegen “landschapsgrond” zijn wel goed geïnformeerd? Als ik moest kiezen tussen landschapsgrond of natuurgrond had ik liever landschapsgrond. Met landschapsgrond kan meer grond beschikbaar blijven voor de landbouw. Het telt mee voor de verplichte grondgebondenheid. Als die grond natuurgrond wordt heb je er helemaal niets meer aan.

  Ik vermoed dat veel boeren die de enquête hebben ingevuld in de veronderstelling verkeerden dat ze moesten kiezen tussen landschapsgrond en grond voor de landbouw zonder beperking. Dat is onjuist. De keuze is volledige oppervlakte natuurgrond of een deel van de grond die geclaimd wordt voor natuur niet omzetten naar natuurgrond maar naar landschapsgrond, die met beperkingen in gebruik blijft voor de landbouw. Het dient ook als buffer om verdere uitdijing van natuurgebieden te voorkomen.

  1. Landschapsgrond wordt uiteindelijk ook natuurgrond maar dat zeggen ze over 10 jaar pas

 12. totdat ze inzien, dat hun belangen bij de boerenpartij uiteindelijk nogal laag op het prioriteitenlijstje staat.
  je vraagt je af, hoe dit allemaal gaat eindigen.
  we gaan het zien.

  1. Slechter als nu kan niet . Er wordt niet geliusterd en niet samen gewerkt . Dus niet gedaan wat belangrijkste is voor de mensen . Maar hun zin doorgedreven om de andere geen kans te geven . Als dat niet veranderd is het zo afgelopen en wordt de volgende keer afgerekend . Ze hebben veel stemmen van niet boeren . Dan graven ze hun eigen graf als ze niet ook de belangen van deze kiezers behartiggen . Maar er zijn er hopenlijk enkele wakker geworden in Den Haag en blijven niet overal dwars voor liggen als er ook mogelijkheden zijn die beoogde effect geven . Want degene die star vasthoud aan zijn of haar menig moet niet spreken van democratie . Maar is na gaan denken om dan van Nederland een dictatuur gaan te maken en dan kan hij of zij hun zin tegen de wil van volk door voeren . De onwetende plebs weet en begrijpt ook dat nooit aan alle belangen voldaan kan worden . Maar is nooit gehoord en wil nu een daad stellen omgehoord en gezien te worden . En zij zien of voelen dat niet bij de gevestigde orde dus gaan zij shoppen bij de nieuw komers omdat deze tog net iets meer de taal van de burger spreken . En geven daarmee hun ontevredenheid aan over de niets oplossende gevestigde orde . En iets wat niet werkt hoef je niet bang te zijn om te verlaten want de kans van slechter is dan klein . En het maar voor max 4 jaar . Dan nieuwe ronde nieuwe prijzen .

 13. Hebben jullie “Shovelbestuurder zet rechtbank op stelten” al gelezen?
  Je vraagt je eerder af wat die boeren eigenlijk wel denken.
  En omdat de onwetende plebs op die boerenpartij heeft gestemd, hebben ze verkiezingen ook nog gewonnen.
  Wat een zooitje!

  1. Er is dus een wijs mens die geen naam heeft maar een soort scheikundigge formule gebruikt om zich kenbaar te maken . En de rest die gestemd heeft op de zogenaamde boerenpartij zijn onwetende plebs . Eigenlijk wil hij zeggen dat dit domme mensen zijn en hij de waarheid weet en dus de goede is . En als er toevallig berg volk bij elkaar is en dat toevallig ook nog veel boeren zijn en eentje gaat er zijn boekje te buiten wordt dat breed uitgemeten , Als er ergens anders een voedbal wetstrijd of iets anders is en waarbij naar ontevreden uitslag een grote partij een winkelstraat of net wat vernield hoor je niemand want dat is gewoonte dat hoort erbij . In Den Haag denken ook veel figuren dat ze het allemaal weten en zij wijzer zijn dan de rest . En dus naar niemand luisteren en niet op andermans argementen in gaan . De zogenaamde boerenpartij is gesteund door meer niet boeren dan boeren , Want alleen met de boeren waren ze zo ver niet gekomen . En er zijn best burgers bij die zien en weten wat er speelt niet altijd zo is als de regering stelt . Maar via een andere weg er een oplossing is die minder schade voor bedrijven en belasting betaler heeft . En beoogde effect ook behaald wordt . En alle onzin over dat het 5 voor twaalf is met de natuur weet elk weldenkend mens dat dit niet is . Maar gebruikt wordt als druk middel . Want er wordt nu al minder stiksof uit gestoten als 20 jaar terug . Nu rekenen de onwetende plebs met de niet luisterende beterwetende wijzen heersers af

  2. Ik heb het artikel gelezen
   Het artikel gaat over bestuurder van de shovel
   U/je vergelijkt alle boeren met deze man die verward lijkt te zijn.
   Wat bedoelt u met: “die boeren”?
   Is iedere boer nu ineens verward?
   Gelukkig weet ik beter. Er zijn veel eerlijke, hardwerkende boeren die met passie en inzet elke dag werken om u te voeden.
   Laat ze daar geen spijt van krijgen!

  3. Wie zegt dat deze Shovelbestuurder uit boeren kring komt. Dat kun jij wel suggereren maar in onze nieuwsbulletins heb ik dit niet gelezen of gehoord. Ik verzoek je daarom om te stoppen en deze suggestieve beschuldigingen richting boeren. Als je de kiezers op deBBB pleps noemt is dat jouw verantwoording, maar je vergeet wat het betekent voor de burger als de Linkse Natuurlovers hun zin krijgen en de prijzen voor voedsel in de winkels tot aan het plafond gaan. De voedselbanken kunnen het nu al niet aan, in de toekomst lopen die ook helemaal vast. Want Links wil eerst de landbouw schoon maken en daarna het verkeer en de industrie en denken dan een rijkleven te kunnen leiden door de arbeid die Controlerende Ambtenaren leveren en dienstverleniing aan de mensen in ons land. Hiermee zal de hoeveelheid geld in Nederland bij iedere import en vakantiereis verminderen. Het gevolg hoef ik je niet uit te leggen.

 14. Voor LTO is dit natuurlijk geen probleem……..
  Het is bij hen net als bij Rutte ,er moet heel wat gebeuren voordat zij opstappen!!!!

 15. En zo komt ook nu weer de aap uit de mouw: een enorme claim op grond. Het antwoord was nee, het antwoord is nee en het antwoord blijft nee. Wat was er ook alweer te halen uit het landbouwakkoord, uhh níets, inleveren maar. Verstandig dat Bart de handrem aantrekt, wat denken ze eigenlijk wel daar?

 16. Heel veel landbouwgrond is pacht. De eigenaar gaat de vergoeding opstrijken en de pachter, boer, krijgt de beperkingen op zijn bordje. Niet aan beginnen dus.

Beheer
WP Admin