<em>Foto: Petra Vos</em> AkkerbouwAchtergrond

Afzet van uien loopt prima door

De stemming op de uienmarkt is in de voorbije weken van flauw naar prijshoudend gegaan. Sorteerders en verwerkers zijn de voorraden aan het aanvullen; al gaat het veelal om kortetermijnhandel, omdat de kwaliteit matig is.

Het gevolg van het aanbod van mindere kwaliteit is dat de telersprijzen wat meer fluctueren. Het risico van verwerkers en sorteerders om nu te kopen en over 3 weken mindere kwaliteit af te nemen is wat groter aan het einde van het seizoen. Daarom dekken ze zich meer in.

Grotere bandbreedte

De beurscommissie in Emmeloord noteert 50 cent hoger voor uien 60% grof op €14 tot €18 per 100 kilo, vergeleken met de laatste notering voor Hemelvaart. De bandbreedte wordt daarmee groter.

Meer restproduct over

Doordat exporteurs geen enkele kale ui naar een land als Brazilië willen verschepen, blijft er meer restproduct over tijdens het sorteren. Deze mindere partijen gaan voor zo’n €9 per 100 kilo naar Polen. De afgelopen weken is deze stroom vanaf verwerkers naar Polen aangetrokken.

Baalprijzen stijgen

Voor de kwalitatief goede partijen lopen de baalprijzen omhoog. Voor grove uien ligt de baalprijs voor afzet in Brazilië tussen €24 tot €25. Ook de baalprijs van de middelmaat stijgt met €1 naar €19 tot €23 per 100 kilo, afhankelijk van de bestemming.

Prognose: prijshoudende stemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat: 
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden