AlgemeenAchtergrond

Afwachtende houding op grondmarkt

De lage melkprijs en onzekerheid over fosfaatrechten houdt de grondmarkt in zijn greep. Normaliter komt de grondmarkt na de zomer weer op gang. Daar is nu geen sprake van.

“De grondmarkt staat op on hold”, zegt Jouke Havinga. Hij is voorzitter van de sectie Agrarisch Vastgoed van VBO Makelaar. Zijn collega, Laurens van der Lelij van het gelijknamige makelaarskantoor spreekt over een hele rustige grondmarkt.

Geen verandering vergeleken met periode voor de zomer

Zowel kopers als potentiële verkopers nemen een afwachtende houding aan, laten deskundigen weten. NVM ziet ook geen verandering op de grondmarkt ten opzichte van de periode voor de zomer. Ard Klijsen, voorzitter van de vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van deze makelaarsvereniging, zegt wel dat het aantal transacties in landbouwgrond niet in een dip zit.

“Landbouwgrond wordt nog steeds verkocht. Als ik het aantal afmeldingen van objecten op fundalandelijk.nl, waar alle NVM-makelaars en andere makelaars hun aanbod opzetten, vergelijk met andere jaren zie ik dat het nu nog steeds binnen dezelfde bandbreedte ligt”, aldus Klijsen.

€57.000 per hectare

Uit berekeningen van Boerderij op basis van cijfers van het kadaster blijkt dat de gewogen gemiddelde grondprijs in de periode februari tot en met juli 2015 uitkomt op €57.000 per hectare. Dat is bijna €2.500 per hectare meer dan de zes maanden voor deze periode.

Een hectare bouwland brengt gemiddeld nu ruim €62.000 per hectare op. Dat is €5.000 per hectare meer dan een half jaar geleden. In de afgelopen zes maanden is voor grasland gemiddeld ruim €51.000 per hectare betaald. Voor die periode lag het gemiddelde op ruim €48.000 per hectare.

Weinig transacties

Regionaal zijn er grote verschillen op de grondmarkt. In het Zuiden van het land is er weinig beweging merkt VBO Makelaars. In het Midden en Noorden van het land loopt de handel nog wel door, maar zij het bescheiden.

De meeste transacties vinden plaats in de melkveehouderij, maar nu de melkprijs niet best is, blijft daar de portemonnee, veelal noodgedwongen, dicht. Havinga: “Naast de lage melkprijs heeft de melkveesector ook te maken met mestafzetkosten. Velen moeten voer bijkopen en nog een superheffing betalen. Melkveehouders die hier mee te maken hebben zijn heel rustig op de grondmarkt.”

Stemming in akkerbouw wel goed

Douwe Schingenga van Omny Vastgoed in Leeuwarden ziet ook aarzeling op de grondmarkt. “Melkveehouders vragen zich steeds vaker af of grond kopen wel de beste oplossing is. In de akkerbouwsector is de stemming wel goed. Goede akkerbouwers zijn nog steeds bereid een goede prijs te betalen voor goede grond”, zegt Schingenga.

Meer lezen over agrarisch vastgoed? Check het dossier!