AlgemeenAchtergrond

Afscheid van ’onze minister’

Frugi Venta neemt zaterdag formeel afscheid van directeur Willem Baljeu. Betrokken, harde werker en internationale belangenbehartiger, weten vakgenoten, maar ook ’niet altijd even tactisch’. ”Goed dat er een andere smaakmaker komt.”

Met Willem Baljeu neemt de sector afscheid van ’een gepassioneerde handelsman’. ”Hij was betrokken en hardwerkend. Hij heeft zich volledig ingezet”, aldus oud-voorzitter van Frugi Venta, Marius Varekamp. Het handelsplatform, een fusie van drie handelsorganisaties, bestaat tien jaar.

Baljeu speelde een sleutelrol in die fusie. Daarmee was hij zijn tijd vooruit, aldus Varekamp. ”Dat is een goede zet geweest. Import en export, groothandel en commissionairs is dankzij de fusie met één mond gaan spreken. Daarmee heeft de handel een plek in het maatschappelijk speelveld veroverd.”

Belangenbehartiger van producenten, Thijs Jasperse, prijst Baljeu om zijn betrokkenheid en kennis van handelsprocessen. ”Het is iemand die heel goed is in het uitdragen van zaken. Scherp als het gaat om kosten en procesbewaking. In debatten heb ik wel eens tegen hem gezegd: je bent jarenlang onze minister van Buitenlandse Zaken geweest.”

Kritiek is er ook. Baljeu verlor wel eens de feeling met zijn belangrijke klant, de groente- en fruitproducent. ”Baljeu was een handelsman pur sang, dat is hem niet helemaal kwalijk te nemen”, blikt Varekamp terug. ”Hij heeft altijd gestaan voor het belang van handel.” In zijn communicatie is hij daarin niet altijd even tactisch geweest, weet Jasperse. ”Hij heeft wel eens vervelende dingen over zijn leveranciers gezegd en lang niet altijd terecht.”

Een vervanger zoeken voor Baljeu zal geen makkelijke opgave worden, verwachten zowel Varekamp als Jasperse. ”We moeten ook niet automatisch verwachten dat er een nieuwe Baljeu opstaat”, aldus Jasperse. ”Er zal een nieuwe figuur komen die andere accenten legt”, verwacht Varekamp. ”Dat is niet erg. Op dit soort posities is het goed dat er zo nu en dan een andere smaakmaker komt.” Jasperse: ”Die opvolging komt dik voor elkaar.”

Beheer
WP Admin