Alwin Koobs, zelfstandig adviseur welzijn en klimaat, is een van de sprekers op het Congres Gezonde Varkenshouderij, 19 februari in Eindhoven. Foto: Ronald Hissink VarkensNieuws

Adviseur Alwin Koobs (congres Gezonde Varkenshouderij): ‘Voorkom stress en zorg dat basis op orde is’

Zelfstandig welzijns- en klimaatadviseur Alwin Koobs is woensdag 19 februari een van de sprekers op het congres Gezonde Varkenshouderij in Eindhoven. In aanloop naar dit evenement blikt hij vooruit op zijn presentatie, waarin hij dieper ingaat op het houden van varkens met lange staarten.

Alwin Koobs kan bogen op een jarenlange ervaring in de varkenssector. Hij werkte vijftien jaar op het bedrijf van fokker Martin van de Peut en was de afgelopen 5,5 jaar bedrijfsleider bij Schothorst Feed Research. Koobs weet als geen ander voor welke uitdagingen de varkenssector de komende jaren staat. “De varkenshouderij staat voor een transitie. We gaan over op het werken met varkens met lange staarten. Daarnaast worden op steeds meer bedrijven vrijloopkraamhokken ingepast”, zegt Koobs.

Op het fokbedrijf van Van de Peut zag Koobs welke factoren eraan bijdragen om op succesvolle wijze varkens met lange staarten te houden. Bij Schothorst Feed Research werkte hij met vrijloopkraamhokken. “Beide onderwerpen komen tijdens mijn presentatie aan bod, al zal het vooral over lange staarten gaan”, aldus Koobs.

‘Neem de mensen om je heen mee in je werkwijze’

Met het oog op 2030 raadt hij varkenshouders aan om nu al ervaring op te doen met het stoppen met couperen. “We zijn zomaar een paar jaar verder. Je hebt nu nog de tijd om stappen te zetten, voordat je overgeleverd bent. Begin op kleinschalige wijze en bouw rustig uit. Wees niet te bang”, adviseert Koobs. Varkenshouders doen er goed aan om hun uitgangspositie goed in kaart te brengen, zodat ze precies weten wat hun vertrekpunt is. “Noteer wat je doet en wat je ziet. Neem de mensen om je heen mee in je werkwijze. Je staat er niet alleen voor. Alleen red je het ook niet.”

Voeding, klimaat en gezondheid zijn de drie belangrijkste succesfactoren bij het houden van varkens met lange staarten, stelt Koobs. “Varkens moeten zich prettig voelen. Dan gaat het goed.” Volgens Koobs is het essentieel om stress altijd te voorkomen, zowel bij dier als mens. “Stress creëert onrust en dat werkt staartbijten in de hand. Ga op rustige wijze om met je dieren en zorg dat de basisvoorwaarden op orde zijn. Daarbij is het zaak om continu scherp te zijn en te blijven monitoren. Blijf kritisch.”

Koobs zou graag zien dat er helderheid wordt verschaft over hoe om te gaan met varkens die kleine beschadigingen hebben. “Varkenshouders moeten de tijd krijgen om te leren en aanpassingen te doen, zodat ze in de toekomst 100% varkens met intacte staarten te leveren. Hopelijk wordt daar vanuit verschillende organisaties over meegedacht, zodat het leergeld niet enkel en alleen op het bordje van de varkenshouder terechtkomt.”

Minder doodliggers met balansvloer

Als bedrijfsleider op Schothorst Feed Research werkte Koobs de afgelopen jaren met vrijloopkraamhokken. Daar kijkt hij met een goed gevoel op terug. “Ik vond het verrassend om te zien hoe rustig de zeugen zich gedroegen.” Varkenshouders die overwegen voor vrijloopkraamhokken te kiezen worden door Koobs geadviseerd goed over de afmetingen en inrichting na te denken. “Zorg voor voldoende ruimte. Spenen op vier weken leidt tot hogere speengewichten. Tomen worden groter en zwaarder en hebben ruimte nodig.”

Koobs heeft met dit type huisvesting goede ervaringen met het tijdelijk vastzetten van de zeugen rondom het werpen. “We zetten de zeugen twee dagen voor het werpen vast. Vanaf vier dagen na het werpen lieten we de zeugen vrij. De keuze voor vrijloopkraamhokken met balansvloeren betaalde zich uit. We gingen van 11-12 % uitval terug tot 8-9 % uitval.”

Congres Gezonde Varkenshouderij, 19 februari, 13.30-19.30. Evoluon, Eindhoven.



CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER VARKENSGEZONDHEID

Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.