AlgemeenOpinie

Advertentie: Boerderij zoekt boer!

Na het succes van Boer zoekt Vrouw weet ik wel een leuke nieuwe serie voor Yvon Jaspers: Boerderij zoekt Boer!

Na het succesvolle ‘Boer zoekt vrouw, internationaal’ dat met bijna 4 miljoen kijkers alle kijkcijfers heeft gebroken, heb ik een nieuwe serie voor Yvon Jaspers bedacht …: Boerderij zoekt Boer. Wij, de bewoners van landgoed Cortils, zullen onze boerderij meteen opgeven, mocht deze serie er komen!

Advertentie: Monumentale boerderij met 45 hectare grasland

Zou ik een korte, maar krachtige advertentie moeten opstellen, zou die als volgt eruit zien … Monumentaal gebouwde, niet-gemoderniseerde boerderij, direct gelegen naast een kasteel op een landgoed van 76 hectare, zoekt een boer/boerin die een (gedeelte van) boerderij en 45 hectare weide wil pachten.

Haan benaderde hennen omzichtig

Ik heb al een paar keer de wens uitgesproken dat de nieuwe boer misschien net zo aan komt waaien als het kleine haantje, dat sinds de vorige zomer bij onze twee Wyandotte-krielkippen woont. Haantje vond zijn vorige adres kennelijk niet meer leuk. Na wie weet hoeveel omzwervingen, posteerde hij zich in de kleine kraamweide van de schapen, op zo’n 20 meter afstand van het kippenweitje. Al kukelend zijn geluk uitkraaiend, omdat hij twee aantrekkelijke hennetjes had gespot, waagde hij zich meter na meter dichterbij. Na een paar weken was het trio een feit. Hoewel haantje alle hanentaken op zich genomen heeft, gaat hij niet met de kippen op stok … Na één nacht opsluiting hield hij het voor gezien en vliegt hij iedere avond de appelboom in, die naast het kippenhok staat.

Nieuwe boer vinden niet makkelijk

Maar zo gemakkelijk als de kippen ‘aan de man’ zijn gekomen gaat het met het vinden van een nieuwe boer natuurlijk niet. We zijn in gesprek met een jong gezin dat onder de rook van Brussel op een paar hectare melkschapen houdt en biologische groente verbouwt. Zij raken de helft van de grond kwijt en zijn op zoek naar een nieuwe plek. Om boerend op 3 hectare en dromend over 10 hectare, je voor de keuze gesteld zien, 20 of toch maar de 45 hectare te pachten, is niet eenvoudig! Wat wordt hun beslissing en wanneer gaan zij die nemen?

Wie is geïnteresseerd?

Daarom willen de bewoners van Cortils graag met andere mensen in contact komen, die serieuze interesse hebben om hier te wonen en te werken. Belangrijke voorwaarden zijn:

  • Een biologische bedrijfsvoering nastreven, met respect voor gebouwen en gebied (die volledig op de monumentenlijst staan)
  • Deel willen uitmaken van een hechte dorpsgemeenschap (geen commune)
  • Een open houding naar het zorgaspect dat een aantal bewoners uitdraagt. Het is geen must dat de nieuwe boer ook een zorgboer moet zijn. Doel is alleen dat mensen die in de reguliere gezondheidszorg tegen muren aan lopen, en die wij begeleiden in (moes)tuin, bos en werkplaats, in de toekomst ook op de boerderij terecht kunnen. Niet onder begeleiding van de boer (tenzij hij/zij dat wil), maar onder begeleiding van enkele bewoners
  • Geïnteresseerden spreken de Franse taal. Hoewel het landgoed dicht bij Maastricht (22 km) en Eijsden (13 km) ligt, loopt de taalgrens dusdanig dat we in Franstalig gebied liggen. Voor subsidies en andere administratie is men dus aangewezen op (regionale) Waalse kantoren.

De huidige boer, Albert Liegeois, is de vijfde generatie op de boerderij. Hij pacht 45 hectare. De overige 11 hectare weidegrond worden gepacht door een melkveehouder in de buurt, die voorlopig niet zal stoppen. Liegeois heeft zo’n veertig paarden in pension en een uitgebreide klantenkring die hooi van hem afneemt. Hij gaat eind dit jaar met pensioen. De boerderij bestaat uit een woning, gelegen aan de enorme binnenplaats, met rond de schuren voor de opslag van hooi en de paardenboxen. De bouw van een ondergrondse hangar voor de machines en werktuigen, is een van de nog te realiseren plannen.

Deel pachten kan ook

Het is ook mogelijk om een deel van de 45 hectare te pachten en dat de VZW van Cortils (vereniging zonder winstoogmerk) de overige hectares in beheer gaat nemen. Andere mogelijkheid is om alleen de weides en de woning te pachten. Schuren en stallen worden dan door de eigenaar verbouwd en voor recreatieve en toeristische doeleinden gebruikt. Voor meer informatie kan men via dit mailadres contact opnemen.

Beheer
WP Admin