De startdatum voor bufferstroken met kruiden is verplaatst naar 15 juli, terwijl boeren uiterlijk 15 juni moeten starten met weidegang om in aanmerking te komen voor de eco-premie. – Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Adema stelt startdata GLB-activiteiten opnieuw uit vanwege nat voorjaar

Vanwege de uitzonderlijk natte weersomstandigheden van het voorjaar, heeft landbouwminister Piet Adema besloten de startdata van diverse GLB-activiteiten opnieuw uit te stellen.

Boeren krijgen meer tijd om te starten met bepaalde eco-activiteiten in het kader van de GLB-ecoregeling. Landbouwminister Piet Adema stelt de startdata van diverse GLB-activiteiten opnieuw uit vanwege het natte voorjaar.

Ook stelt demissionair minister Piet Adema de startdatum van één van de basisvoorwaarden voor de basispremie van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) uit, namelijk de regel voor verplichte bodembedekking. Volgens die regel moeten boeren uiterlijk 31 mei een groenbemester zaaien op een perceel dat op dat moment uit productie is. Die datum is nu twee weken verschoven, naar 15 juni.

Startdatum weidegang 15 juni

Daarnaast veranderen de startdata van de eco-activiteiten: grasland met kruiden, de bufferstrook met kruiden, groene braak en de weidegangactiviteit. In het geval van de eerste drie moeten percelen nu vanaf 15 juli zichtbaar bedekt zijn. Als boeren in aanmerking willen komen voor de eco-premie voor weidegang, mogen ze niet later dan 15 juni starten met weiden.

Voor de activiteiten weidegang en groene braak schoof Adema al eerder met de startdata. Dit gebeurt nu voor de tweede keer vanwege de extreme weersomstandigheden en de grote hoeveelheden water die op veel plekken zijn gevallen, waardoor het onmogelijk is om bepaalde activiteiten uit te voeren.

Einddata GLB-activiteiten veranderen niet

Adema spreekt over ‘uitzonderlijke omstandigheden’ en wil met de versoepelde startdata zorgen dat boeren toch de GLB-ecopremie kunnen krijgen. Einddata van activiteiten veranderen niet. Zo moet de verplichte bodembedekker (uit de voorwaarden voor de basispremie) in ieder geval tot 31 augustus blijven staan.

Bij weidegang verandert er niets aan de verplichte uren dat koeien buiten moeten hebben gelopen. Dit is minimaal 1.500 of 2.500 uur, afhankelijk van de variant waar een bedrijf voor kiest. Wel kunnen bedrijven die zich hadden opgegeven voor de eco-activiteit met 2.500 uur weidegang dit in de Gecombineerde Opgave nog aanpassen naar de activiteit van 1.500 uur als ze de 2.500 uur niet halen.

Reacties

  1. Hoe is het met de uitbetaling van duurzaamheid glb 2023 .?
    Hier nog steeds niets ontvangen, mogen wel opschieten als het nog voor 30_6 binnen moet zijn.

Beheer
WP Admin