Demissionair landbouwminister Piet Adema bezocht eerder een bedrijf dat is getroffen door het blauwtongvirus. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Adema hoopt op blauwtongvaccin in 2024

Demissionair landbouwminister Piet Adema hoopt dat er voor het volgende blauwtongseizoen volgend jaar een vaccin beschikbaar is en dat er op grote schaal gevaccineerd kan worden.

Dat zegt hij in reactie op vragen van CDA-Kamerlid Eline Vedder (CDA) over de uitbraak van blauwtong bij schapen en runderen. De politica vraagt het kabinet om zo snel mogelijk in actie te komen om over te kunnen gaan tot vaccinatie van de dieren.

Adema reageert dat hij er alles aan doet om zo snel mogelijk een vaccin te krijgen, maar dat dit niet in een maand zal lukken. In Zuid-Afrika is een vaccin bekend tegen blauwtong serotype 3, het type dat ook in Nederland heerst. Dat vaccin wordt nu onderzocht. Adema benadrukt dat het wel van groot belang is dat het vaccin veilig is voor gebruik. Bij een eerste uitbraak van blauwtong tussen 2006 en 2008 werd juist een serotype blauwtong binnengehaald via een vaccin. Dat wil Adema nu voorkomen. “Het moet volstrekt veilig zijn”, benadrukt hij.

Aantal besmettingen loopt op naar 577

Daarnaast is Adema ook in gesprek met farmaceuten die actief zijn in Nederland over de ontwikkeling van een vaccin tegen het virus. Een vaccin tegen blauwtong is volgens Adema vrij snel te maken, maar het is wel aan het bedrijfsleven om dat te doen. Het ministerie wil de productie wel stimuleren, door bijvoorbeeld het traject van versnelde toelating te ondersteunen.

Het aantal besmette bedrijven is inmiddels opgelopen naar 577 officieel besmette bedrijven en de minister verwacht dat het virus verder om zich heen zal grijpen. “Blauwtong is verschrikkelijk. Als je ziet hoe de dieren lijden, uiteindelijk vaak met de dood daarop volgend. Terwijl je er als boer en dierenarts vrij machteloos bij staat. Het is verschrikkelijk”, zegt Adema.

Als het kouder wordt, worden knutten minder actief. De verwachting is dat de knutten dan in de zomer volgend jaar weer actiever worden.

Beheer
WP Admin