Foto: Jan Willem van Vliet AlgemeenNieuws

Adema hoopt dit jaar GLB-budget opnieuw te verhogen

Demissionair landbouwminister Piet Adema heeft er goede hoop op dat er dit jaar opnieuw extra geld beschikbaar komt voor de uitbetaling van de GLB-premies.

Vorig jaar bleek er door grotere deelname aan de eco-regelingen van het GLB dan verwacht € 50 miljoen te weinig budget te zijn om boeren volgens afspraak voor de geleverde diensten te betalen. Na veel politiek handwerk werd uiteindelijk € 50 miljoen extra uit het transitiefonds beschikbaar gesteld voor uitbetaling van de regelingen. Hiervoor was echter goedkeuring van de Europese Commissie nodig, omdat er bij nationale financiering sprake is van staatssteun.

Die goedkeuring kwam uiteindelijk op basis van een tijdelijk staatsteunkader door de oorlog in Oekraïne. “Deze regeling is gelukkig verlengd. Misschien kunnen we daar dus weer opnieuw gebruik van maken”, aldus Adema tijden een debat in de Tweede Kamer.

Tweede Kamer vroeg eerder om verhoging budget

De Tweede Kamer had eerder al per motie gevraagd om het budget opnieuw op deze manier te verhogen. Tegelijk is het minimumbedrag voor de basispremie voor 2024 verlaagd naar € 171 per hectare, om in ieder geval de eco-regelingen volgens afspraak te kunnen betalen. Volgens het oorspronkelijke Nederlandse plan zou Nederland over 2024 minimaal € 193 per hectare en maximaal € 221 uitbetalen aan basispremie. De minister heeft eerder aangegeven voor 2024 voor de eco-regeling opnieuw de tarieven van € 60 voor brons, € 100 voor zilver, en € 200 voor goud te willen uitbetalen. Of dit lukt, hangt af van het budget en de animo van boeren voor deelname aan de regeling.

Dit jaar hebben 53.414 boeren de gecombineerde opgave ingediend. Hiervan hebben 44.020 bedrijven aangegeven aanspraak te willen maken op de basispremie in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. 78% van de aanvragers, 34.539 boeren, deden hierbij ook een aanvraag voor vergoeding voor de eco-regelingen.

Lees meer artikelen over Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Beheer
WP Admin