De ministers Piet Adema (Landbouw) en Christianne van der Wal (Stikstof) tijdens een debat met de Tweede Kamer over de stikstofcrisis. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Adema: doorgaan met inzet op Landbouwakkoord

Landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) blijft zich na de verpletterende verkiezingswinst van BBB inzetten op het bereiken van een breed gedragen Landbouwakkoord.

Dat zegt hij in reactie op de verkiezingsuitslagen. “Maar hoe de definitieve uitslag ook is, we zijn volop in gesprek met de landbouw en de ketenpartijen om te komen tot een landbouwakkoord. Dat is buitengewoon belangrijk voor de toekomst van de landbouw”, aldus Adema.

Lees verder onder het kader

Onderhandelingen Landbouwakkoord

De minister verwacht dat er aan de onderhandelingstafel voor het Landbouwakkoord zeker gesproken zal worden over de verkiezingsuitslag, maar of dit zal leiden tot andere inzichten aan tafel, zal moeten blijken. Adema: “Dat er veel kritiek is op het beleid, dat is ons niet vreemd. Ik ken de zorgen van de boeren. Deze verkiezingsuitslag laat zien dat niet alleen de boeren, maar ook veel burgers een goed perspectief voor boeren willen. Daarom werken we ook aan een Landbouwakkoord.”

Verkiezingsuitslag is duidelijk signaal naar de politiek over hoe men kijkt naar het huidige beleid

BBB heeft volgens Adema, een topprestatie geleverd door met zo’n uitslag te komen. “Dat is mede te danken aan het harde werk van Caroline van der Plas in de Tweede Kamer en is zeker een felicitatie waard. De verkiezingsuitslag is ook zeker een duidelijk signaal naar de politiek over hoe men kijkt naar het huidige beleid, want er zullen veel proteststemmen tussen zitten”, zegt de minister. Hij loopt niet vooruit op de vraag of de uitkomst gevolgen heeft voor het kabinet en het kabinetsbeleid. Hij wil eerst de definitieve uitslag afwachten.

Van der Wal zoekt samenwerking

Stikstofminister Van der Wal laat weten dat ze ‘een minister van samenwerking’ is en dus in de Eerste Kamer op zoek gaat naar meerderheden voor haar stikstofbeleid. Wat de provincies betreft, is ze het eens met ambtgenoot Adema: eerst de definitieve uitslagen afwachten. En daarna de coalitievorming, waarin de afspraken worden gemaakt over het provinciale stikstofbeleid. Van der Wal benadrukt dat er eigenlijk geen ontkomen aan de stikstofaanpak is: “Als we PAS-melders willen vergunnen, de natuur willen herstellen en huizen bouwen, is stikstofruimte nodig.”

Van der Plas: kiezer is de baas

BBB-partijleider Caroline van der Plas zegt dat het kabinet draagvlak heeft verloren. “De kiezer is de baas, dat zeggen ze altijd.” Dus moeten politici daarnaar luisteren, vindt Van der Plas.

Haar partij zal in de provincies in elk geval niet instemmen met gedwongen opkoop van landbouwbedrijven. Bovendien vindt zij dat de deadline van 2030 voor de stikstofdoelen uit de wet moet. Met een grote fractie in de Eerste Kamer kan BBB een factor van belang zijn om het kabinet op dat punt tot een compromis te bewegen.

Medeauteur: ANP

Reacties

 1. Vanmorgen heerlijk gewandeld op de Veluwe die er prachtig uit ziet.
  Ben blij dat daar de natuur al schitterend hersteld is.

 2. Met zo n verkiezings uitslag kon zlto niet meer akkoord gaan met de door het cabinet ingeslagen weg .dus lto zeg vertrouwen in de politiek op. Anders alle leden zeggen hun lidmaatschap op bij zlto want het zijn geen belangen behartigers

  1. Juist Hein . Nu worden ze bang en moeten ze kleur bekennen . Als dan de rug ook maar recht houden .

 3. Ik wens ook geen landbouwakkoord. Zeker nu niet. Heeft de bbb de macht, geef je binnenkort toch nog vlug de landbouw weg. Begrijp wel die lieden die de landbouw weg willen hebben: snel landbouwakkoord erdoor rossen voordat het niet meer kan. Daar trapt lto en die anderen toch niet in…zou je denken.

 4. Het landbouw akkoord zou zogenaamd perspectief moeten geven aan de sector…..
  Maar in plaats daarvan wordt gesproken over 700.000.ha landbouwgrond om te zetten naar landschapsgrond. En dat is maar 1 voorbeeld, wat er zo af en toe naar buiten komt dan heeft het heel weinig met perspectief te maken. Eerder alleen maar een op één stapeling van eisen en dictaten waar ze graag een blanco check voor willen hebben van de landbouw. Qua perspectief valt er 0,0 te halen voor de landbouw, daar doet deze overwinning van de BBB niks aan af .
  Daar moet eerst het kabinet voor vallen en de BBB opnieuw veel zetels winnen en dan heb je misschien kans dat er iets veranderd.

 5. Uit onderzoek van TNO is gebleken dat het Klimaatakkoord uit 2019 vooral de belangen van de grote bedrijven heeft gediend en waarschuwt dat met het Landbouwakkoord hetzelfde staat te gebeuren.
  Dus voor iedereen die daar aan tafel zit: een gewaarschuwd mens……….

Beheer
WP Admin