AlgemeenNieuws

Adama stelt beursgang uit

Tel Aviv – Adama Agricultural Solutions heeft een gedeeltelijke beursgang op het laatste moment uitgesteld. De Israëlische producent van generieke gewasbeschermingsmiddelen werd het niet eens met investeerders over de prijszetting van aandelen. De aandelenuitgifte had omgerekend €340 miljoen moeten opleveren voor groei in met name China.

Adama ging er vanuit dat het aandeel in New York voor een waarde tussen $16 en $18 gelanceerd zou worden. Het sentiment op de beurs jegens toeleveranciers van agrariërs is volgens de Israëliërs echter ingezakt. Dat komt vooral door lagere prijzen voor graan en soja, die maken dat boeren minder bereid zijn te investeren in productiemiddelen.

Adama is voor 60 procent eigendom van ChemChina, één van de grootste chemiebedrijven in Azië. ChemChina kocht het belang in 2011 en legde het management voor de landbouwactiviteiten in Tel Aviv neer. Adama, toen nog Makhteshim Agan genoemd, denkt dat met name in opkomende economieën steeds meer vraag ontstaat naar generieke middelen.

Onder generieke middelen worden middelen op basis van werkzame stoffen waarvan het patent vervallen is verstaan. De meeste patenten worden geregistreerd door bedrijven als Syngenta, Bayer CropScience en BASF, die ook gemiddeld een hogere prijs vragen. Bij lage gewasprijzen zou je dus meer succes voor generieke spelers verwachten, maar beleggers lieten de Amerikaanse concurrent FMC dit jaar toch 25 procent inleveren op de beurs.

Adama hoopt in China, de grootste opkomende economie, gebruik te maken van het netwerk van ChemChina.

Adama realiseerde het afgelopen boekjaar, dat eind juni afliep, een omzet van omgerekend €2,4 miljard.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra
Beheer
WP Admin