AlgemeenNieuws

Adama investeert fors in India

Tel Aviv – Adama investeert de komende drie jaar ten minste €40 miljoen in uitbreiding van productie en onderzoek in India.

De Israëlische producent van gewasbeschermingsmiddelen is sinds 2009 aanwezig op de snelgroeiende Indiase markt en investeerde sindsdien een vergelijkbaar bedrag. Adama groeit wat topman Chen Lichtenstein betreft sneller dan de markt.

Adama, nummer 7 wereldwijd en voorheen bekend als Makhteshim Agan, is eigenaar van een fabriek in Gujarat, een deelstaat in West-India, en een onderzoekscentrum in Hyderabad, een miljoenenstad in het hart van India. India is goed voor circa 5 procent van de totale omzet. Adama telt zeventig productregistraties in India en wil jaarlijks twee tot drie nieuwe producten in het land lanceren.

Doel is een omzetgroei van 20 procent waar de industrie in India gemiddeld rekent op 10 procent groei.  De totale markt is meer dan €1,5 miljard waard en wordt traditioneel gedomineerd door binnenlandse spelers Punjab Chemicals en United Phosphorus Limited, dat in Nederland eigenaar is van de in Oosterhout gevestigde middelenproducent Agrichem.

Omdat veel boeren in India betrekkelijk kleine bedrijven en lage inkomens hebben, kopen veel boeren zogeheten generieke producten. Het betreft middelen die gebaseerd zijn op werkzame stoffen waarvan het patent is vervallen. Adama, maar ook het Australische Nufarm en de bovengenoemde Indiase bedrijven, specialiseert zich hierin.

Adama beschikt naar eigen zeggen over een oorlogskas van bijna €450 miljoen. Volgens de strategie van Adama, dat deels eigendom is van een Chinese chemiereus, zijn India en China de twee belangrijkste groeimarkten in de toekomst.

Beheer
WP Admin