Trekkers op het Malieveld. Dat hebben we de afgelopen jaren vaker gezien en woensdag 7 juli weer. - Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

Actiegroepen naar Malieveld en regionale doelwitten

Trekkers zullen woensdag 7 juli weer op het Malieveld in Den Haag verschijnen, maar ook op andere plekken in Nederland zijn trekkeracties te verwachten. Farmers Defence Force (FDF) en Agractie zetten de acties naast elkaar op.

Dinsdagavond is er overleg geweest bij Farmers Defence Force, tussen de lokale trekkerclubs en regionale FDF-groepen. Daar bleek geen draagvlak te zijn voor weer een stoet van trekkers uit alle hoeken van het land naar Den Haag. Voorzitter Mark van den Oever licht toe: “Het heeft geen zin om weer op een veldje te gaan staan en ‘boe’ te roepen. Dat hebben we al eens gedaan, dus pakken we het anders aan.”

Acties FDF op verschillende locaties

Dit zullen verschillende plekken zijn, maar welke locaties en wat daar precies de bedoeling is, wil Van den Oever nog niet zeggen. Wel is hij ervan overtuigd ‘dat ze nog jaren last gaan hebben van deze acties’. Het statement dat FDF wil maken is wat hem betreft duidelijk. “We pikken niet dat delen van Nederland leeggekocht worden, we keren ons tegen het stikstofbeleid.”

Agractie focust op Den Haag

Agractie focust zich op Den Haag. Volgens voorman Bart Kemp is met andere partijen afgestemd dat boeren uit die regio naar Den Haag zullen komen. Agractie bezint zich nu op een inhoudelijk programma en heeft de demonstratie al aangemeld bij de gemeente. Boeren worden uitgenodigd om zowel met de trekker als met de auto naar het Malieveld te komen. De actiegroep roept ook andere belangenbehartigers op hun steun voor de actie uit te spreken.

‘Ruimte voor de boer’

Het motto van deze dag moet wat Agractie betreft ‘Ruimte voor de boer’ zijn. Dat is zowel in de letterlijke zin van het woord, dat er grond beschikbaar moet blijven voor landbouw, maar ook in de zin van milieuruimte. “Voldoende grond, voldoende middelen, voldoende meststoffen, boeren moeten kunnen boeren,’ aldus een statement van Agractie over de aankomende actiedag.

Sinds afgelopen vrijdag is er veel onrust onder boeren over een aankomend stikstofadvies, waarin onder andere maatregelen voor de Gelderse Vallei en het Groene Hart in genoemd worden. Beide actiegroepen hebben los van elkaar besloten een actie op poten te zetten.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Reacties

  1. Sierd Hornstra, dat overleg zal niets uithalen. Mijn ervaring is dat Den Haag deze plannen al 5 jaar terug min of meer hebben uitgewerkt. Voor de Bühne wordt er nu steeds meer vrijgegeven wat ze hebben bedacht. Klaver had vorige keer op het Malieveld wat voor zijn beurt geroepen. Zelf raad ik de boeren aan, leg je er maar bij neer. Zie dat je nog wat met plezier kunt doen met een aanpassing. Of houd er mee op. Laat ze het allemaal maar uitzoeken. Dat het niet goed gaat komen zien ze nu niet. Maar om als boer nog jaren uitgeknepen te worden en gefrustreerd rond te lopen? Moet je niet doen. Er zijn grenzen maar een demonstratie daar tegen heeft geen zin. Wees zelf verstandig.

  2. Sierd Hornstra. Als overleggen niet werkt omdat ze niet naar je luisteren en ze je keer op keer schofferen met dure onwerkbare wetten moet je soms de spierballen laten zien. Het verleden heeft wel laten zien dat dat ook niet veel uithaalt maar niks doen is ook geen optie.

  3. Goede Morgen , ga NIET demonstreren lijkt mij . dat werk averechts , het kweekt alleen maar ergenis , bij de burgers. Zeker bij de weggebruikers , DOE HET NIET , ga in overleg .
    S .H

Beheer
WP Admin