AlgemeenNieuws

Actie boze boeren bij provinciehuis Den Bosch

Den Bosch – Boze varkenshouders hebben vrijdagochtend anderhalf uur lang de parkeerplaats van het provinciehuis in Den Bosch geblokkeerd met grote hooibalen. Ambtenaren en politici moesten in de buurt op zoek naar een parkeerplek.

Na een gesprek maakten de boeren een uitzondering voor commissaris van de Koning Wim van de Donk. Rond 9.00 uur werd de blokkade opgebroken.

De boeren zijn boos over plannen voor de veehouderij in Brabant. Provinciale Staten vergaderen vrijdag over strengere regels voor veehouders die nog willen uitbreiden. Varkenshouders menen dat door de strengere regels hun kosten omhoog gaan. Ze zeggen dat alleen zij de prijs betalen voor een duurzaam stukje vlees.

Boze bewonersgroepen voerden ook actie bij het provinciehuis. Zij menen dat in overbelaste gebieden in de Peel, de Kempen en de Baronie sowieso geen ruimte is voor meer dieren.

De toekomst van de veehouderij staat in Brabant continu op de agenda sinds een massaal burgerinitiatief tegen megastallen in 2010. GroenLinks zal vrijdag voorstellen om een referendum te houden over de toekomst van de veehouderij. De vraag moet volgens GroenLinks zijn of er in Brabant nog ruimte is voor de veehouderij om te groeien.

Beheer
WP Admin