ABN Amro moet schade renteswap vergoeden AlgemeenNieuws

ABN Amro moet schade renteswap vergoeden

De kans dat banken agrariërs de schade van een renteswap moeten vergoeden, lijkt toe te nemen. De rechtbank in Amsterdam stelt in een tussenvonnis dat ABN Amro de volledige schade van een renteswap van opslagbedrijf Eurobox moet vergoeden. De renteswap is volgens de rechtbank onterecht aanbevolen omdat Eurobox geen renteswap nodig had.

“Als de bank haar zorgplicht had nageleefd, had zij Eurobox geen renteswap geadviseerd omdat dit geen passend product was”, aldus de rechtbank. De uitspraak geeft duizenden MKB’ers hoop, waaronder ook veel agrariërs. Ze schaften vaak op voorspraak van de bank een renteswap af om zich in te dekken tegen een stijgende rente. Toen de rente flink daalde, kwamen ze in problemen en moesten ze soms geld bij de bank bijstorten.

Renteswap

ABN Amro verstrekte in 2008 een renteswap aan Eurobox. Doel was de rente 10 jaar lang vast te zetten voor kredieten met een totale omvang van bijna €4 miljoen. De financiële man van Eurobox wisselde informatie uit met de bank en volgens de rechtbank blijkt hieruit dat de twee partijen een ander idee hadden van hoe een renteswap werkt.

De bank had moeten vaststellen dat een deel van de kredieten binnenkort zou aflopen. De bank had vanuit de zorgplicht daarom geen renteswap moeten verstrekken voor het genoemde bedrag. Het lijkt een klassiek geval: veel boeren claimen ook onvoldoende grip te hebben gehad op de werking van het product.

Op dit moment zijn banken alle rentederivaten aan het herbeoordelen. Ze doen dit op gezag van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Eind vorig jaar concludeerde de AFM dat een groot deel van de herbeoordelingen niet voldoet aan de norm en dus opnieuw moet worden gedaan.

Beheer
WP Admin