VarkensAchtergrond

Aardige meerprijs zonder veel gedoe

De Franse varkenshouder Vincent Gregoire doet mee aan Label Rouge. Een programma waar hij tamelijk eenvoudig een leuke meerprijs voor beurt.

Het bedrijf van varkenshouder Vincent Gregoire is ingericht op de ontvangst van bezoek. In de werktuigenloods hangt een bord met cijfers over de productie, de boerderij en de bedrijfshistorie. Op de stallen zitten borden, zodat bezoekers weten welke diergroep erin zit. Gregoire is vertrouwd met bezoek; hij praat vlot en is open.

Drie wijzen van varkens houden

De Bretonse varkensboer krijgt gedurig bezoek. Hij produceert volgens het concept Label Rouge en zijn afnemer wil klanten tonen hoe dat in zijn werk gaat. Het merk kent drie wijzen van varkens houden; elke wijze draait om meer dierenwelzijn. Bij Gregoire blijven de varkens binnen. De vleesvarkens liggen wel ruimer dan wettelijk verplicht: 1 vierkante meter per vleesvarken, voor dieren tot 110 kilo. Zwaar leveren is er niet bij, anders voldoet hij niet meer aan het concept. De varkens komen met 90 kilo geslacht-gewicht aan de haak. De beertjes zijn gecastreerd. Non-castratie is geen onderdeel van het label bij Gregoire.

Beweeg over het icoon voor meer bedrijfsinformatie.

Voer van eigen bodem

Label Rouge gaat ook over voeding. Granen dienen de hoofdmoot te vormen van het rantsoen. De varkens krijgen een meergranenmengsel: tarwe, gerst, mais, erwten en koolzaad. Uitgezonderd soja verbouwt de varkenshouder de granen op eigen grond. Schommelingen van de grondstofprijzen hebben daarom weinig impact op zijn kostprijs. Met het eigen graan voldoet Gregoire aan de voorwaarde dat het voer uit de eigen regio komt.

Voer van eigen bodem voor varkens voor de binnenlandse markt. Dat is het idee achter het concept. Regionaliteit en meer dierenwelzijn zijn de belangrijkste marketingtools.

Gangbare stallen

Naast extra ruimte zijn de stallen niet anders dan bij gangbare productie. De vleesvarkens liggen op volledig roostervloer en krijgen brij aan een lange trog. Er hangt afleidingsmateriaal in de stal, echter niet meer dan het wettelijk minimum. De zeugenstal is ook gangbaar. De lacterende zeugen zitten in kraamboxen. Ook de biggenbatterij wijkt niet af.

De vleesvarkens liggen op een vierkante meter per dier, tot 110 kilo. Ze krijgen brij aan de trog en liggen op volledig roostervloer.

Vijfwekensysteem

De zeugen krijgen ook brij. Het bedrijf voert twee twee drachtvoeders en een lactovoer. Alleen de gespeende biggen krijgen droogvoer. Spenen gebeurt op vier weken leeftijd. Jonger mag niet. De varkenshouder werkt in een vijf­we­ken­sys­teem. Met 120 zeugen levert hij op jaarbasis ruim 3.000 vleesvarkens af. Dankzij het meerweken­systeem kan hij toch redelijke koppels varkens laden.

De CCM ligt opgeslagen in een overkapte silo. Het product ziet er goed uit en ruikt fris, zoals dat hoort. De overkapping zorgt dat het weer geen negatieve invloed heeft op de voerkwaliteit. Omdat het erf verhard is, blijft de opslag schoon. De stallen zijn lang niet nieuw meer, maar ze zijn redelijk onderhouden en het erf is opgeruimd. Het geheel maakt daarom een goede indruk.

De kraamstal is heel gangbaar. Er wordt met een vijfwekensysteem gewerkt. Dit geeft grotere koppels varkens.

Meerprijs

In tegenstelling tot veel collega’s moppert de varkenshouder niet over de prijs. Hij heeft een paar voordelen: zelf geteeld varkensvoer en voldoende grond voor de mest. Gregoire: “Mijn bedrijf met veel ­eigen grond is niet vergelijkbaar met dat van veel collega’s. Als de kiloprijs onder € 1,40 zakt, krijg ik een problemen.”

Coöperatie Cooperl betaalde in week 37 € 1,38 per kilo geslacht-gewicht. Daar komt een bonus over van 30 cent per kilo. De bonus heeft betrekking op het feit dat hij voer koopt van de coöperatie, de genetica gebruikt van de coöperatie en deelname aan het concept. Voor dat laatste is de meerprijs 12 cent per kilo geslacht-gewicht. Ondanks dat veel van zijn collega’s het moeilijk hebben, maakt Gregoire zich ook in dit crisisjaar geen zorgen over hoe hij zijn rekeningen betaalt.

Genetica

De gebruikte genetica is Large White × Landras. De F1-zeug wordt geïnsemineerd met een Piétrain-eindbeer. De genetica komt van fokkerijorganisatie Nucléus. Dit bedrijf heeft een overkomst met Cooperl voor de levering van de genetica aan de coöperatieleden. Het type van de varkens is mooi. Geen uitgesproken luxe Piétrains, maar een prima uniform vleesvarken met behoorlijk lengte.

 

CCM-rantsoen

De varkens doen het ook goed op het graanrijke rantsoen met CCM. De dieren zijn actief, glimmen en zijn goed op de mest. Niks mis mee. Omdat gespeend wordt op 28 dagen, blijft de speendip beperkt en komen de dieren hun jeugd goed door.

De historische boerderij van de varkenshouderij staat op een mooie plek, niet ver van Rennes, de hoofdstad van de regio Bretagne. Op het erf staat nog een drietal oude gebouwen, waarvan een als werktuigenberging dienst doet. De oude schuren zijn gebouwd van natuurstenen keien en zijn begroeid met klimop. De varkenshouder wil er op termijn een ­inrichten als landwinkel.

Beheer
WP Admin