Boeren gaan de NAM sommeren. - Foto: Van Vliet Fotografie AlgemeenNieuws

Aardbevingen: boeren sommeren NAM voor preventiekosten

Een groep van 15 boeren en bewoners van boerderijen sommeert de NAM tot het betalen van de kosten voor preventieve maatregelen tegen instorting van hun boerderijen, een bedrag van € 45.000 en € 50.000.

Aanleiding is de aardbeving in Slochteren van zaterdag 27 mei, met een kracht van 2,6 op de schaal van Richter.

Monumentale boerderijen in gevaar

De groep was al bezig met een procedure om de NAM en de Staat aan te klagen voor aardbevingsschade. De monumentale boerderijen van twee van de leden – families Klimp en Arkema – van de groep ‘overleven’ een aardbeving van 3 of hoger op de schaal van Richter niet, zo meent jurist Nette Kruzenga, die de groep bijstaat. De jurist wil daarom geen risico meer nemen.

“Gaat de NAM hier niet naar onze wens op in dan gaat er dinsdagavond een dagvaarding naar de rechtbank voor een spoedvoorziening.”

Doorlooptijd van 6-8 weken bij justitie ‘is niet acceptabel’

De doorlooptijd van dit soort zaken is zes tot acht weken. Kruzenga vindt dat nu niet acceptabel. “De boerderijen zijn niet veilig. We zullen dat de rechtbank ook duidelijk maken. Na aanbieden van de dagvaarding krijgen we binnen 24 uur een datum van zitting.” Kruzenga geeft aan te verwachten vervolgens binnen tien dagen na dinsdag/woensdag voor de rechtbank te staan.

De NAM kon donderdagmiddag nog geen reactie geven.

Beheer
WP Admin