Aardappelveiling Alvantho in Sint-Annaland op Tholen (Zl.) - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Aardappelveiling Alvantho hoopt op goede aansluiting

De aardappelveiling in Sint-Annaland op Tholen – Alvantho – begint dit seizoen later dan vorig seizoen. “Het eerste veilmoment gaat wel komen, maar dat wordt ergens in juni,” zegt David Hage. Hij is directeur en veilingmeester van Alvantho.

“Het is nu prachtig weer, maar dat was de afgelopen maanden wel anders. Het was een heel ander groeiseizoen dan andere jaren en de aardappelen komen daardoor later. Meestal start de veiling in de eerste weken van juni. De allervroegste percelen tafelaardappelen, die onder plastic zijn geteeld, worden nu mondjesmaat gerooid. We hopen nu dat de vroeg gepote aardappelen zonder plastic aansluiting vinden bij de aardappelen die wel onder plastic hebben gestaan.”

Tegenslag groeiseizoen

De eerste tafelaardappelen op Tholen zijn eind februari, begin maart de grond in gegaan. Het areaal is redelijk stabiel op Tholen. Maar er was tegenslag door heftige en langdurige neerslag. Daarom is er vergeleken met andere jaren veel minder plastic over de gewassen gelegd. De telers kwamen daar simpelweg niet aan toe, vertelt Hage.

Het was dit voorjaar langer koud en het was nat. Daarbij komt dat we dit moment alweer een paar weken te maken hebben met een schrale noordoostenwind, wat de groei enigszins remt. Het is lastig inschatten of de opbrengsten lager uitvallen. In de meeste vroeg gepote percelen tafelaardappelen ontstonden door het ongunstige weer open plekken door het achterblijven van planten. Dat van die velden minder kilo’s komen is duidelijk, zegt Hage.

Positieve marktverwachting

In de winkelschappen liggen nu naast tafelaardappelen van de oude oogst ook importaardappelen. De oude oogst ruimt echter tegen nog steeds oplopende prijzen in rap tempo op en de import komt maar mondjesmaat binnen. Dus zodra de Nederlandse nieuwe oogst beschikbaar komt, lijkt hier op de markt volop ruimte voor.

Beheer
WP Admin