Ondanks dat het lang koud bleef kon toch vroeg worden begonnen met veilen, zelfs een dag eerder dan vorig jaar. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Aardappelveiling Alvantho toch vroeg van start

Naast de grote rassen Doré en Frieslander was er dit jaar een breed rassenaanbod bij de eerste veildag op 8 juni van de aardappelveiling Alvantho van St-Annaland.

De laatste wagen wordt gelost. De lege wand illustreert goed het geringe aanbod maar wel veel rassen. De aangeboden rasse waren Doré, Frieslander, Eigenheimer, Alegria, Colomba, Nicola en Première. De aanvoer was met 48 ton niet hoog. Dankzij het warme weer van de voorliggende 10 dagen was er toch aanbod. Er waren veel kleinere partijen en uiteraard behoorlijk wat drielingen.

Deze kist, die als eerste werd geveild voor een goed doel, geeft een indruk van de geleverde kwaliteit. Dit jaar het Epilepsiefonds. Johan Slager drukte namens aardappelgroothandel Jansen-Dongen op € 1.750,00. De aardappelen zijn bestemd voor supermarktketen Jumbo. Dit bedrag verdubbelt Jansen-Dongen en is door Alvantho aangevuld tot €4.000.

Vanwege corona was de veiling nu nog beperkt toegankelijk. Er waren hoofdzakelijk handelaren en pers.

Vanaf half tien wordt het serieus. Dan worden de partijen geveild. Er werden prijzen geklokt waar de teler zich in kan vinden. Van de hoofdrassen deed Doré € 0,75 – 0,95 per kilo, Premiere € 0,73 – 0,75. De Frieslander liet een opmerkelijke ontwikkeling zien. De eerste partijen gingen voor een lager bedrag weg dan de laatste, te weten € 0,76 - € 0,83 per kilo.

De veiling is net achter de rug en de telers gaan weer het land op om te rooien voor de veiling van de volgende dag.

De gebroeders Moerland uit St-Annaland rooien een perceel Doré’s. De aardappelen worden meteen na het rooien gelezen en gesorteerd.

Aan het eind van de leeslijn worden de primeurs in kisten van 20 kilo afgewogen. Deze gaan op pallets voor vervoer naar afnemer of veiling.

Sommige percelen primeuraardappelen worden alweer beregend. Het zal er nog om spannen of er een goede aansluiting is op deze vervroegde teelt onder plastic en de teelt uit de koude grond.

Beheer
WP Admin