De aardappelexport naar Duitsland verloopt stoef. - Foto: Penn Communicatie AkkerbouwNieuws

Aardappelexport loopt in oktober bovengemiddeld

Aardappelexport liep in oktober dit jaar vlot.

De Nederlandse aardappelexporteurs voerden een aardige hoeveelheid uitgevoerd in oktober. Op een paar uitschieters na schommelt de export in deze maand normaal tussen 60.000 en 65.000 ton. Dit keer lag de export er boven met 71.307 ton. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Na twee jaren van minder dan 20.000 ton kwam de uitvoer van consumptie- en industrieaardappelen naar België boven de 30.000 ton uit. Dat is een prima resultaat voor Nederland, want dat ligt ruim boven de gemiddeld 26.000 ton tussen 2008 en 2020.

Lees verder onder de grafiek

Stroeve aardappelexport naar Duitsland

De afzet naar Duitsland verloopt stroever dan in voorgaande jaren. Ondanks een kleinere aardappeloogst bij de oosterburen bleef de uitvoer vorige maand steken op 3.555 ton. Begin dit seizoen ging nu iets minder dan 17.000 ton naar Duitsland. Vorig jaar was in dezelfde periode de afzet naar Duitsland bijna 40.000 ton.

Meer aardappelen naar Afrika

Afrika neemt iets meer aardappelen af dan een jaar geleden. Dat komt met name omdat Senegal dit jaar vroeg aan de markt is. Dat land nam al 15.000 ton aardappelen af in de eerste maanden van dit seizoen. Vorig jaar kwam de uitvoer naar dit land in oktober net op gang. Minder aardappelen gaan er dit jaar naar Mali en Gambia. Al met al pakt de aardappelstroom naar Afrika met ruim 44.000 ton iets groter uit dan vorig jaar.

Lees ook: Nederlandse exporteurs zetten meer uien af

Beheer
WP Admin