VarkensOpinie

Aanpak van PED-virus in de Verenigde Staten

Amerikaanse varkensdierenartsen weten veel over het PED-virus. Op een congres in Florida hoorde ik welke onderzoeken en ontwikkelingen er gaande zijn.

Eigenlijk ben je nooit klaar met school, zeg ik wel eens tegen mijn kinderen. Die balen natuurlijk van al het huiswerk, de lessen en de proefwerken. Als ik morgen mijn werk zou moeten doen met alleen de kennis die ik had van toen ik net afgestudeerd was, zou ik bij mijn eerste bedrijfsbezoek meteen al door de mand vallen.

Symposium van Amerikaanse varkensdierenartsen in Florida

Het spreekt voor zich dat je van je dierenarts mag verwachten dat hij of zij op de hoogte is van belangrijke ontwikkelingen. Nou is het gelukkig niet zo dat nascholing saai en oninteressant is. Vooral niet als je de kans krijgt een symposium van Amerikaanse varkensdierenartsen in Florida te bezoeken. Het is heel leerzaam om te horen wat er in de varkenshouderij in de VS speelt en welke onderzoeken en ontwikkelingen gaande zijn. Daarnaast maakt het zonnetje en gezellig samen wat drinken na de presentaties, het congres nog aantrekkelijker.

PED-virus zorgt voor enorme problemen op Amerikaanse varkensbedrijven

De lezingen gingen over allerlei onderwerpen, maar het PED-virus werd het meest besproken. PED geeft nog steeds enorm veel problemen op Amerikaanse bedrijven. Er zijn in de VS twee verschillende vaccins op de markt die op grote schaal worden gebruikt. De resultaten zijn wisselend. Bij gevaccineerde zeugen zijn de afweerstoffen in het bloed na vaccinatie meestal wel hoog genoeg, maar dit is geen garantie voor een goede bescherming. Dit komt omdat vaccinatie de lokale immuniteit in de darmwand niet altijd voldoende stimuleert. En dit blijkt direct in relatie te staan tot de uitscheiding van antistoffen in de biest en melk om de biggen te beschermen. Bij reeds besmette bedrijven zijn de effecten van vaccineren beter, het werkt dan als booster om de bescherming te onderhouden.

Al veel bekend over aanpak van PED na acute uitbraak en bij herbesmetting

Er is in de VS al veel bekend over aanpak van PED op bedrijven na een acute uitbraak en bij herbesmetting. Vrijwel alle vermeerderingsbedrijven maken bij besmetting gebruik van exposure. Mest of darmpakketten van diarreebiggen worden opgelost in water en zout en met een rugspuit in de mond van de zeugen gespoten, of over het voer gegoten. Reiniging, desinfectie, scheiding van diergroepen, zeer goede zorg voor biestopname van pasgeboren biggen, allemaal factoren die van belang zijn om problemen snel onder controle te krijgen. Bij een uitbraak gaan bedrijven minstens twintig weken op slot. Na die tijd moet de invoer van nieuwe gelten met grote zorg gebeuren, om opleven van problemen te voorkomen.

Milde PED-variant biedt bescherming tegen infectie met agressieve stam

Varkens die PED hebben doorgemaakt, ontwikkelen tijdelijk een goede immuniteit. Uit een proef die ging over kruisbescherming tussen verschillende stammen bleek dat dieren die zeven maanden eerder besmet geraakt waren met een milde PED-variant, goed beschermd waren tegen infectie met de agressieve stam. Dat is hoopvol, omdat in Nederland de milde variant voor problemen zorgt. En hopelijk blijft de agressieve stam aan de andere kant van de oceaan. Ik heb in ieder geval geen PED, maar alleen souvenirs uit de VS meegenomen. En de opgedane kennis.

Beheer
WP Admin