Redactie
Annemiek Jorritsma
freelance redacteur
Wonen en werken op hetzelfde erf, wat doet dat met de relatie tussen man en vrouw? Erik Harkink en Cynthia Kornegoor vertellen wat het voor hen betekent.
Erik Harkink (45) en Cynthia Kornegoor (40) uit Vorden (Gld.) wonen samen met hun kinderen Gijs (9) en Pim (6) op boerderij ’t Muldershuis . Ze hebben in maatschap met de ouders van Cynthia een melkveebedrijf met 120 melkkoeien en 100 stuks jongvee. Sinds een jaar zijn daar een melktap, een kleine zelfbedieningswinkel met boerderijproducten en een boerensoftijsmachine bijgekomen.
Erik
“Ik vaar mijn eigen koers en houd me vooral bezig met het voeren. Mijn schoonvader is meer van de koeien. Nu mijn schoonouders op vakantie zijn, ben ik verantwoordelijk voor het melken. Zul je net zien dat de melkrobots iedere keer in storing schieten. De boer waar ik ook nog drie dagen per week werk, melkt al 13 jaar met een robot. Ik vind het mooi dat mijn schoonvader ook overstag is gegaan, terwijl hij eigenlijk het liefst alles zelf doet, ook het melken. Hij is handiger met computers en zoekt van alles uit, dat heb ik minder. We mopperen dan wel eens op elkaar. Cynthia staat dan soms tussen ons in, dat is wel lastig.
Je hebt koeienboeren en boeren met koeien. Ik schaar mij onder de laatste categorie. Ik heb niet zoveel met cijfertjes en de fokkerij. Door mijn ervaring bij de bedrijfsverzorging heb ik heel veel bedrijven van dichtbij gezien. Dat neem ik mee in mijn werk hier op ons bedrijf. Ik kan de dingen makkelijker loslaten of aan anderen overlaten dan mijn schoonvader. Ik heb ook niks met vertegenwoordigers die je een bepaalde kant op willen sturen. Je zult het toch echt zelf moeten doen.
Boer ben je, dat word je niet. Al mijn vrienden zijn boer, we begrijpen elkaar en snappen het als je om vijf uur van een verjaardag naar huis moet om te voeren en te melken. Cynthia denkt goed mee over het bedrijf. Meehelpen hoeft niet altijd, maar meedenken is wel erg fijn. En dat doet ze en dat waardeer ik. We helpen elkaar. Ze weet hoe het boerenleven werkt, is het van huis uit gewend. Ze is wel wat meer van de vaste planning en ritme, maar snapt het ook als er nog iets afgemaakt moet worden en het wat langer duurt voordat ik naar binnen kom. We vinden aanloop op het erf beiden mooi.
Voorheen had ik het sleutelen aan oude trekkers en machines als hobby. Ik heb ze nog steeds her en der bij anderen in schuren staan. Ooit komt er hier op het erf nog een kapschuur bij en hoop ik hier weer tijd voor te hebben. Nu zijn we vooral druk met het werk en de kinderen. Op zondag wat samen doen, komt er vaak niet van. In de zomervakantie doen we dat wel. Dan nemen we het ervan, kiezen we voor het gemak van een huisje op een park met een zwembad en gaan we met de jongens op pad en leuke dingen doen.”
Cynthia
“Toen mijn opa en oma hier nog woonden, maaide ik al het gras. Dat is nog steeds een van mijn taken. Verder veeg ik het voer in de stal aan. Daarnaast werk ik nog een aantal uren in de thuiszorg en ben ik druk met de kinderen. Ik breng en haal ze van school en naar zwemles. Tussen de middag eet ik samen met Erik warm. Dat zijn we zo gewend. De kinderen hebben alleen sinds dit schooljaar een ander rooster en zijn nu iedere dag pas kwart voor drie uit. Dat is wel even wennen. Zij eten daarom ’s avonds warm.
Ik heb altijd wel wat met de boerderij gehad, maar het duurde even voordat ik de juiste boerenjongen tegenkwam. Erik en ik zijn door vrienden tien jaar geleden aan elkaar gekoppeld. Voordat we op de boerderij kwamen, woonden we in een rijtjeswoning in Ruurlo. Ik werkte tien jaar bij een dressuurstal waar ik veel paardreed en paarden zadelmak maakte. Toen ik een keer lelijk ben gevallen en drie rugwervels brak, duurde het niet lang meer en ben ik daar gestopt. Ik vind het erg leuk dat onze oudste zoon nu aan het ponyrijden is. Zelf heb ik nog wel een paard, maar het ontbreekt me aan tijd om nog te rijden. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ook wel een stuk voorzichtiger ben geworden na die val. Vroeger sprong ik overal op, dat doe ik niet meer.
Erik is ontzettend lief en doet de dingen op zijn eigen manier, dat vind ik mooi. Ook al zijn de meningen tussen mijn vader en hem wel eens verdeeld, we komen er wel en voeren onze eigen ideeën door. Sinds we met de melktap zijn begonnen, is er hier veel aanloop op het erf. We zitten langs de Achtkastelenroute, dus er komen hier genoeg fietsers langs. Toen de melktap zo aansloeg, kwam er algauw een koelkast en een diepvries met producten bij. We willen zo graag positief bijdragen aan het imago van de boer en laten zien waar producten vandaan komen. We vinden mensen op het erf heel gezellig, maken graag een praatje. Zo zijn we ook een stempelpost tijdens de fietsvierdaagse die hier langskomt. Van de koffie uit de automaat wordt dan gretig gebruikgemaakt. Mijn ouders hebben een hertenkampje en wonen tegenover de boerderij. Ondanks dat mijn vader het winkeltje en de melktap maar niks vond, staat hij nu maar wat graag even een boerensoftijsje te tappen.”
Reacties
Je moet een account hebben om te reageren
Voordelen van een account:
Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.
Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.