Foto: Koos Groenewold BoerenlevenOpinie

‘Aan álle kerstdingen doe ik mee’

Oliebollen verkopen, lootjes voor de caviabak, glühwein koken en drinken, ik doe overal aan mee.

Kerst is dit jaar een extra lang weekend. Natuurlijk moeten we allemaal onze dingen op de boerderij doen. Voor dieren maakt een dag meer of minder kerst niet uit, ze moeten verzorgd worden. Er wordt naarstig gezocht naar melkers die kunnen helpen, of juist niet. Even zelf een poosje de melkstal in is ook best lekker. In de melkput kun je lekker de drukte thuis even in huis laten. Het geluid van een pulsator kan heerlijk rustgevend zijn. En het geeft wat tijd om na te denken over wat er nog moet gebeuren. Zoals voorraden opnemen voor de excretiewijzer bex en oliebollen, snert, speculaas of rookworsten aan de deuren venten. De opbrengst is voor de plaatselijke sportverenigingen.

‘Samen glühwein koken heeft elk jaar zijn eigen charme’

Elk weekend is er wel ergens een kerstmarkt of muziek- en meezingavond. Tel daar ook de schooldrukte bij op, overal worden kerstspelen opgevoerd. Met kerstkransjes, warme chocomel en glühwein. Dat hete spul in dunne plastic wegwerpbekertjes waar je je handen aan brandt. Het samen glühwein koken heeft elk jaar zijn eigen charme. Natuurlijk is iedereen z’n soeplepel weer kwijt, die is weer bij een ander in het krat met spullen terechtgekomen. En natuurlijk zit je na afloop weer met zakjes kruidnagel waar je de rest van het jaar niets meer mee zal doen.

De geur van kniepertjes en melkbussen voor carbid

Bij ons in de streek is het ook altijd genieten van de geur van kniepertjes, een lekkere vanillegeur die zo sterk samenhangt met de kerst en nieuwjaarstijd!

Ook de voorbereidingen van oud en nieuw worden zachtjes aan getroffen. Melkbussen voor het carbid knallen worden al van zolder gehaald, vuurtonnen klaar gezet. In elk kerklokaal is een kerststukjes-makenworkshop georganiseerd. En ik? Ik doe aan álles maar dan ook álles lekker mee.

Kerstmarkt voor de kerk

Ik sta zelfs ingepland bij de caviabak op de kerstmarkt voor de kerk. Ik verkoop lootjes en hoop dat er in elk geval één cavia ergens in een poortje loopt. Intussen zullen mijn handen verbranden aan gloeiendhete chocomel, ingeschept met een soeplepel uit iemands keukenlade. Ik koop kniepertjes en oliebollen voor een goed doel, namelijk onszelf. Verder zijn wij niet van de echte kerstboom maar van de ‘nepboom’ en ben ik graag overdreven bezig met kerstverlichting buiten en binnen. Heerlijk.

Kerstdiners

De kerstdagen zijn bij ons netjes verdeeld, wat activiteiten betreft. Er staan 2 grote kerstdissen op de planning. Henk gaat muziek maken met zijn brassband op het Scroogefestival bij ons in de stad en ook op de kinderopvang en op school worden we verwacht. Ik ga maar eens op zoek naar een rollade van vorig jaar, die nog in de vriezer ligt. Dan is er weer ruimte voor de rollades die we dit jaar krijgen.

De laatste weken van het jaar: ik geniet ervan en ik hoop u ook. Ik wens iedereen het allerbeste.

Beheer
WP Admin