Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Opkoop varkens: € 151 in Zuid en € 52 in Oost

De overheid betaalt in het kader van de Warme Sanering Varkenshouderij € 151 per varkensrecht in regio Zuid en € 52 per recht in regio Oost.

Dat heeft RVO.nl bekendgemaakt. De waarde van de rechten is vastgesteld door Wageningen UR. Doelstelling is om de prijzen marktconform te laten zijn. De varkenssector vindt de vergoeding voor de rechten in Zuid hoog.

Voorbeeldberekening maken

De saneringsregeling gaat maandag 25 november open. Varkenshouders die mee willen doen, kunnen dit melden via RVO.nl. Voor de regeling is in totaal € 180 miljoen beschikbaar. Op de site van RVO.nl kunnen varkenshouders een voorbeeldberekening maken van de vergoeding die ze kunnen krijgen als ze hun bedrijf beëindigen. Voorwaarde is wel dat de stallen en mestopslagen binnen 14 maanden gesloopt worden. Een deelnemer aan de regeling mag ook niet op een andere locatie varkens gaan houden. Bedrijven met meerdere locaties mogen andere locaties die er al waren bij de aanvraag van de subsidie wel voortzetten.

Lees verder onder foto

Varkenshouders die mee willen doen aan de saneringregeling, kunnen dit melden via RVO.nl. - Foto: Bert Jansen
Varkenshouders die mee willen doen aan de saneringregeling, kunnen dit melden via RVO.nl. - Foto: Bert Jansen

Vergoedingen

De Warme Sanering varkenshouderij bestaat uit twee delen: een vergoeding voor de varkensrechten en een vergoeding voor het waardeverlies van de stallen, mestsilo’s, voersilo’s en mestkelders die gebruikt worden voor het houden van varkens. De vergoeding hiervan hangt af van de leeftijd en de omvang van het vastgoed.

Bedrijven die de meeste geuroverlast veroorzaken voor omwonenden krijgen voorrang bij de regeling. Hiervoor wordt een geurscore bepaald, gebaseerd op de geuroverlast die een bedrijf veroorzaakt bij omliggende objecten met een woonfunctie voor permanente bewoning. Bedrijven die de wet voor het houden van varkens hebben overtreden of die substantiële overtredingen hebben begaan met betrekking tot mest of dierenwelzijn, komen niet in aanmerking voor de regeling.

Veel belangstelling

Adviseurs verwachten veel belangstelling van varkenshouders voor de regeling, zeker bij bedrijven die geen opvolger hebben.

Reacties sector

POV-voorzitter Linda Janssen verwacht dat met de vastgestelde prijzen vooral in regio Zuid veel belangstelling zal zijn. “In Zuid is de rechtenprijs goed en de regeling aantrekkelijk genoeg voor varkenshouders die overwegen te stoppen”, reageert ze. De belangstelling in concentratiegebied Oost is moeilijker in te schatten, omdat de prijs voor varkensrechten daar lager ligt. ‘In dat gebied zal het aan de mogelijkheden op de locatie liggen of de regeling aantrekkelijk genoeg is.”

‘Mooie meevaller’

Erik van der Hijden van FarmAdvies uit Deurne vindt de prijzen voor rechten in Zuid hoog. Hij zegt geen transacties te hebben gezien voor deze bedragen. “Voor varkenshouders die al besloten hadden mee te doen, kan dat een mooie meevaller zijn. Ik denk de meesten gerekend hebben met een vergoeding van rond de € 120.” Voor bedrijven die nog niet alle rechten op naam hebben, is het lastig dat de prijs relatief hoog is vastgesteld. “Zij zullen eerst rechten moeten gaan kopen om mee te kunnen doen met de regeling. Als ze vervolgens niet mee kunnen doen, is het maar de vraag of ze de rechten voor hetzelfde geld kunnen verkopen”, legt Van der Hijden uit. Hij verwacht dat de saneringsregelingen ruim overtekend zal worden.

‘Marktconforme prijs’

Sectorspecialist Jeroen van den Hurk van Rabobank spreekt van een marktconforme prijs. “Dat was ook zo afgesproken, dus daar kunnen we ons in vinden. Verkoop brengt minder op, laten de laatste taxaties zien.”

Rabobank verwacht met deze prijzen voldoende interesse voor de regeling. “Zeker omdat het voor sommigen echt een aantrekkelijk bod zal zijn”, aldus Van den Hurk. Of ondernemers uiteindelijk echt meedoen, hangt ook af van andere ontwikkelingen, zoals de ontwikkeling van de varkensprijs of de stikstofproblematiek. Varkenshouders die met een hypotheek te maken hebben en die daadwerkelijk aan de saneringsregeling willen deelnemen, hebben daar ook toestemming van hun bank voor nodig.

Laatste reacties

 • Trot

  Belasting het beste mee zo kan ik het ook

 • Firma Vellenga

  Hoeveel krijgen die Adviseurs in regio Zuid en hoeveel in regio Oost? Neem aan dat die prijs wel gelijk is.

 • gjh

  Nou gezien de situatie is het niet veel met deze varkensprijzen. Dus een extra reden om door te gaan met varkens.

 • Gat

  Toch erg dat bank gaat beslissen of je mag meedoen mbt financiering.

 • Als er genoeg bedrijven meedoen worden de varkens duur!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.