Rundveehouderij

Nieuws

'Transgeen schaap' in Franse voedselketen

Parijs – Het vlees van een Frans schaap dat in het kader van een onderzoek naar hartziekten genetisch is gemodificeerd is in de menselijke voedselketen terechtgekomen. Waar en hoe het vlees is verkocht, is niet duidelijk.

Het Franse instituut voor agrarisch onderzoek Inra heeft, na perspublicaties, toegegeven dat schaap Rubis eind vorig jaar inderdaad naar een 'gewoon' slachthuis is gebracht en daar is verwerkt. Rubis was als onderzoeksdier genetisch behandeld met een proteine Green Fluorescent Protein die het mogelijk maakt om, net als bij kwallen, de huid fluoriserend te maken zodat de resultaten van eventuele behandelingen zichtbaar worden. Vanwege die behandeling had het vlees niet voor menselijke consumptie gebruikt mogen worden maar dat is toch gebeurd, aldus de verklaring. Het instituut stelt dat twe medewerkers dat moedwillig hebben gedaan om Inra in opspraak te brengen. Volgens justitiële kringen staat op dat soort vergrijpen een gevangenisstraf tot één jaar en een boete van maximaal €75.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.