Rundveehouderij

Foto & video 9 reacties

Studenten AOC leren automatisch melken

Hoe werk je met een Lely-melkrobot en met alle data die de robot daarbij genereert? Studenten van AOC Oost leerden het op de opleidingsdag Automatisch melken.

Foto

 • <p>Op maandag 16 maart hield Lely Center Zelhem weer een opleidingsdag Automatisch melken voor studenten van AOC Oost. Dat vond plaats op het melkveebedrijf van maatschap Borgman-Roeterink in Vierakker. Doel is om studenten te leren zelfstandig te werken met de Lely-melkrobot en de informatie die het systeem genereert. Deze startdag, de laatste van vier dagen voor AOC Oost, wordt gevolgd door een stage van vier maal twee dagen op een Lely-bedrijf. Na succesvol afronden van de stage en het examen krijgen de studenten een melkdiploma automatisch melken.</p>

  Op maandag 16 maart hield Lely Center Zelhem weer een opleidingsdag Automatisch melken voor studenten van AOC Oost. Dat vond plaats op het melkveebedrijf van maatschap Borgman-Roeterink in Vierakker. Doel is om studenten te leren zelfstandig te werken met de Lely-melkrobot en de informatie die het systeem genereert. Deze startdag, de laatste van vier dagen voor AOC Oost, wordt gevolgd door een stage van vier maal twee dagen op een Lely-bedrijf. Na succesvol afronden van de stage en het examen krijgen de studenten een melkdiploma automatisch melken.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>De robot levert een breed scala aan data, waarmee de veehouder het koemanagement kan verbeteren. Mike Kuiperij van Lely gaf hierover in het ochtendgedeelte tekst en uitleg.</p>

  De robot levert een breed scala aan data, waarmee de veehouder het koemanagement kan verbeteren. Mike Kuiperij van Lely gaf hierover in het ochtendgedeelte tekst en uitleg.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>De grafische weergave van data geeft veehouders veel overzicht. Van elke koe is bijvoorbeeld dagelijks de bewegingsactiviteit in beeld te brengen. Maar ook herkauwactiviteit, geleidbaarheid van de melk, vet-eiwitverhouding en nog veel meer.</p>

  De grafische weergave van data geeft veehouders veel overzicht. Van elke koe is bijvoorbeeld dagelijks de bewegingsactiviteit in beeld te brengen. Maar ook herkauwactiviteit, geleidbaarheid van de melk, vet-eiwitverhouding en nog veel meer.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>2015 is het tweede jaar dat Lely deze opleidingsdagen organiseert in samenwerking met AOC Almelo, AOC Twello en AOC Doetinchem, dit om meer praktische kennis over automatisch melken te integreren in het onderwijs. Op 16 maart deden 29 mas-leerlingen mee aan deze dag.</p>

  2015 is het tweede jaar dat Lely deze opleidingsdagen organiseert in samenwerking met AOC Almelo, AOC Twello en AOC Doetinchem, dit om meer praktische kennis over automatisch melken te integreren in het onderwijs. Op 16 maart deden 29 mas-leerlingen mee aan deze dag.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Melkveehouder Jan Borgman melkt sinds vijf jaar met twee Lely Astronaut A4-melkrobots en sinds 2,5 jaar met de Lely Vector-voerrobot. Hij laat vertelt graag over zijn koeien en zijn ervaringen met automatisering.</p>

  Melkveehouder Jan Borgman melkt sinds vijf jaar met twee Lely Astronaut A4-melkrobots en sinds 2,5 jaar met de Lely Vector-voerrobot. Hij laat vertelt graag over zijn koeien en zijn ervaringen met automatisering.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Johan Hissink  van Lely Center Zelhem gaf de studenten in het middagprogramma praktische tips over de bediening van de robot.</p>

  Johan Hissink  van Lely Center Zelhem gaf de studenten in het middagprogramma praktische tips over de bediening van de robot.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>De compressor is een wezenlijk onderdeel van melkrobots. Hissink legt uit dat dagelijkse controle van de werking en onderhoud van de pneumatisch aangedreven cilinders, motoren en melkpomp belangrijk zijn is.</p>

  De compressor is een wezenlijk onderdeel van melkrobots. Hissink legt uit dat dagelijkse controle van de werking en onderhoud van de pneumatisch aangedreven cilinders, motoren en melkpomp belangrijk zijn is.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Borgman vertelt graag over het gebruik van de data die zijn melkrobots en voerrobots genereren. De Gelderse veehouder benut de cijfers om het management op zijn bedrijf verder te verbeteren.</p>

  Borgman vertelt graag over het gebruik van de data die zijn melkrobots en voerrobots genereren. De Gelderse veehouder benut de cijfers om het management op zijn bedrijf verder te verbeteren.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Circa 90 procent van de studenten komt van een melkveebedrijf. Ze zijn vooral geïnteresseerd in praktijkverhalen van andere melkveehouders. Als ervaringsdeskundig kan Borgman veel kennis overdagen op de studenten.</p>

  Circa 90 procent van de studenten komt van een melkveebedrijf. Ze zijn vooral geïnteresseerd in praktijkverhalen van andere melkveehouders. Als ervaringsdeskundig kan Borgman veel kennis overdagen op de studenten.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Hissink legt uit dat de robot via een koppeling met sensoren in de Lely Qwes-halsband de beweging van een koe en de herkauwactiviteit bijhoudt. Daarmee kan de veehouder gezondheidsproblemen en tochtigheid vroegtijdig waarnemen.</p>

  Hissink legt uit dat de robot via een koppeling met sensoren in de Lely Qwes-halsband de beweging van een koe en de herkauwactiviteit bijhoudt. Daarmee kan de veehouder gezondheidsproblemen en tochtigheid vroegtijdig waarnemen.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Op het bedrijf van Borgman voert de Lely Vector de  koeien. Automatisch en vaak vers voer verstrekken aan het voerhek naar  behoefte van de koeien, in combinatie met melkrobots, levert gezond vee én extra  melk op.</p>

  Op het bedrijf van Borgman voert de Lely Vector de koeien. Automatisch en vaak vers voer verstrekken aan het voerhek naar behoefte van de koeien, in combinatie met melkrobots, levert gezond vee én extra melk op.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Drie melkingen per dag en continu voldoende vers voer aan het voerhek verhoogt de voeropname, een belangrijke basis voor een hoge melkproductie</p>

  Drie melkingen per dag en continu voldoende vers voer aan het voerhek verhoogt de voeropname, een belangrijke basis voor een hoge melkproductie

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • Edje2

  Is er ook een cursus voor veehouders die eventueel over stappen op robotmelken? Lijkt me zeer intersessant!

 • gvanlaar


  ja precies Edje2 daar ben ik ook nieuwsgierig naar!!

 • wpg

  Ligt der aan met welk merk je gaat melken. Als je kiest voor De Laval timmer ik wel een cursus in elkaar.

  Als je doorgeeft wanneer en hoelang de cursus mag duren, vertel ik jouw wel wat het kost.
   

 • ...............

  Terug te storten na aankoop van..

 • alphons1


  jongeren gek maken da vader een robot koopt. zijn fabrikanten goed in. ze vertellen er niet bij dat de kostprijs flink stijgt.

 • koeiemelker


  die jongeren moeten es leren de kostprijs onder de 30 cent te krijgen daar komen ze verder mee.ipv groter,luxer,mooier,moderner.

 • koestal

  kunnen ze lekker uitslapen  en s,avonds naar de disco !

 • NL-Dirk

  Ja zeker en als je dan terug komt van het uit gaan is er storing (is geen geintje echt gebeurt) (ik ben de zoon van ) en ja volgens mijn vader zijn er wel cursussen maar als je dat zeker wil weten zou ik als ik jullie was gewoon contact op nemen met het Lely center bij jullie in de buurt

 • mtseshuis

  @ alphons: zo ist maar net!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.