Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

Akkoord met Oekraïne over einde kippentruc

De EU schroeft de hoeveelheid tariefvrije kip die Oekraïne naar Europa mag exporteren op van 20.000 naar 70.000 ton. Maar kippenborsten waar vleugel en vel aanzitten komen er zonder invoerheffing niet meer in.

Dat zijn de Europese Commissie en de regering in Kiev overeengekomen. De maatregel moet een einde maken aan de golf Oekraïense kip die de EU-markt overspoelt.

Kippenborsten tegen een nultarief

Vorig jaar bleek er al na 6 maanden 25 miljoen kilo kippenvlees uit Oekraïne tegen een nultarief in de EU te zijn ingevoerd. Dat was veel meer dan was voorzien toen de EU met het land een associatieverdrag afsloot, en ging ten koste van onder andere de Nederlandse pluimveesector.

Door kippenborsten op een speciale manier te versnijden, met vleugel en vel eraan, gebruikten de Oekraïners een maas in de wet om tonnen kippenborsten tegen een nultarief op de EU-markt binnen te krijgen. Daar maakt de EU nu een einde aan.

Economische schade

De zaak kwam aan het rollen nadat Nederlandse Europarlementariërs vorig jaar aan de bel trokken vanwege de economische schade voor Europese kippenbedrijven. Nederlandse pluimveehouders beklaagden zich over de Oekraïense praktijken.

Laatste reacties

 • ppda

  Lijkt net alsof er een beloning van 3,5 x het eerdere quotum wordt gegeven voor het “zeer creatief” omspringen met de vorige afspraken.

 • Cornelis61

  Dus als pluimvee Nederland/Europa zijn we weer geslachtofferd !!

 • farmerbn

  Als het klein moet lijken staat hier tonnen. Als het veel moet lijken staat er kilogrammen. Houd ik niet zo van.

 • bekeken

  Zou de lobby van RABO en ING hier achter kunnen zitten die dit megapluimvee bedrijf financierde .

 • Cheese

  Weet u we waren gewaarschuwd voor dat corrupte land maar nee ze moesten erbij horen na hun MH-17 debacle. En de EU trapte erin. Want ik zat in de Datsja bij Poetin toen hij op de knop drukte en die vlieg uit de lucht schoot. Ja geef maar de schuld aan de producent en niet aan de misbruiker. Ukraine sloopt onze boeren wel weer. Zijn die karkassen wel nagekeken op straling, U weet het vast nog wel toch. Ukraine is echt verrot.net als hun politiek en maffia. En wij maar Boeren met onze kippen. Ach ja de EU. Wat een rijkdom en geluk in de handel

 • Puck37

  Dan voelt Europa , inclusief Nederland, ook eens hoe Afrikanen zich voelen wanneer er weer ladingen kip gedumpt wordt vanuit Europa

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.