Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Nieuw staluitkomst-concept NestBorn gelanceerd

De 3 broederijen uit broederijgroep BHV presenteerden tijdens de Belgische Agridagen hun nieuwe concept voor het laten uitkomen van kuikens in de stal: NestBorn.

Bij dit nieuwe concept worden de broedeieren op een laag strooisel in de stal neergelegd. De Belgische broederijen Belgabroed, Vervaeke-Belavi en het Nederlandse Van Hulst willen hiermee een laagdrempelig concept neerzetten voor het laten uitkomen van kuikens in de stal waar iedere pluimveehouder aan kan meedoen zonder grote investeringen.
Artikel gaat verder onder de foto.

Niet uitgekomen eieren moeten met de hand verzameld worden. - Foto: Broederijgroep BHV
Niet uitgekomen eieren moeten met de hand verzameld worden. - Foto: Broederijgroep BHV

Temperatuur eischaal realtime beschikbaar

De broedeieren worden tussen de voerlijnen neergelegd op een strooiselbed van 2 meter breed en 6 centimeter hoog. De broederijen hebben een machine ontwikkeld die vervolgens de eieren neerlegt op dit strooiselbed. Daarnaast hebben ze een draadloze sensor ontwikkeld die gekoppeld wordt aan 4 broedeieren (op 8 plekken per strooiselbed), de eischaaltemperatuur meet en deze via internet realtime beschikbaar maakt voor zowel de pluimveehouders als hun begeleiders. Vanuit de broederijen wordt het uitkomstproces begeleid. Niet uitgekomen eieren moeten met de hand verzameld worden. Voor de verwerking hiervan hebben de broederijen een shredder die op de kadaverton bevestigd kan worden.
Artikel gaat verder onder de foto.

De terugverdiensten van de ontwikkeling zullen komen uit de licentieovereenkomsten om het concept te mogen voeren. - Foto: Broederijgroep BHV
De terugverdiensten van de ontwikkeling zullen komen uit de licentieovereenkomsten om het concept te mogen voeren. - Foto: Broederijgroep BHV

Zelfde prijs als gewoon eendagskuiken

Na een week worden de kuikens gefactureerd, aldus Leo Suls, innovatiemanager van de groep. “We gaan kuikens verkopen. Op 7 dagen gaan we samen met de vleeskuikenhouder afspreken hoeveel goede kuikens er in de stal zitten”, zegt Suls. Daarvoor rekenen de broederijen eenzelfde prijs als voor een gewoon eendagskuiken. De terugverdiensten van de ontwikkeling zullen komen uit de licentieovereenkomsten om het concept te mogen voeren, geeft Suls aan.

Drie machines beschikbaar

De 3 broederijen uit de groep zijn de eerste partners. Het is de bedoeling dat dit er op termijn meer worden. Ze hebben nu 3 machines beschikbaar om de eieren neer te leggen, met een totale capaciteit van 750.000 broedeieren per week. Broederijen Belgabroed, Vervaeke-Belavi en Van Hulst hebben een gezamenlijke productiecapaciteit van 165 miljoen eendagskuikens (vlees) op jaarbasis.

Eén reactie

  • DNW

    Oei.......pluimveehouder..........daar gaat je rug.

    Mvg Klaas Knol

    - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat het niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

    Reactie gewijzigd door een beheerder

Of registreer je om te kunnen reageren.