Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

Vogelgriep-epidemie VS breidt uit

Washington - Het aantal bedrijven dat besmet is met het hoogpathogene H5N2-virus in de Verenigde Staten groeit gestaag door. Afgelopen vrijdag bleken er opnieuw negen bedrijven in Iowa besmet te zijn, waaronder twee leghennenbedrijven met 2,8 en 1 miljoen dieren.

Daarnaast zijn er in vijf gebieden van de Amerikaanse staat Iowa verdenkingen van HPAI-besmettingen bij zowel leghennen- als kalkoenhouderijen, die nog door officiële testresultaten bevestigd moeten worden, waaronder een leghennenhouderij in Wright met 1,1 miljoen hennen. Inmiddels moeten of zijn in de staat Iowa al 25 miljoen hennen geruimd, ruim 40 procent van het totaal aantal leghennen dat er gehouden wordt.

Doordat het aantal bedrijven dat in Iowa besmet is snel toeneemt, levert dit problemen op voor omliggende bedrijven die nog wel vrij van het virus zijn, omdat zij in quarantainezones vallen van de besmette bedrijven. Hierdoor kunnen zij hun kuikens, kalkoenen en eieren niet meer leveren. In de staat Iowa worden jaarlijks binnen de VS de meeste eieren geproduceerd. Een pluimveehouder uit Sioux County vertelde tegen het streekblad Siouxland Matters op slot te zitten, nu twee buurbedrijven aan weerszijden positief zijn bevonden voor HPAI. Bij elkaar opgeteld bezaten de drie bedrijven 10 miljoen kippen, in een straal van vijf kilometer.

Gehoopt werd dat de verspreiding van het virus zou worden afgeremd door warmer weer, waar het virus slechter bij gedijt. De komende week zijn de weersvoorspellingen voor Iowa echter niet hoopgevend.

Laatste reacties

  • Broederijbrok

    Werkt het Chloor bad niet meer?

  • agro1


    ja hoor, in de ttip wel, en nog wel verplicht wereldwijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.