Pluimveehouderij

Nieuws 5459 x bekeken 30 reacties

Meer pluimvee dan rechten in 2014

Nederland hield in 2014 meer pluimvee dan er pluimveerechten beschikbaar waren. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO).

De RVO-cijfers waren opgevraagd door de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). In zijn nieuwsbrief laat de NVP weten dat de benutting van pluimveerechten in 2014 105 procent is. Dit is inclusief ontheffingen, zoals de POR1-regeling of het Zuivere Ei. De ontheffing betreft 3 procent. Voor 2014 zat de benutting van pluimveerechten op 100 procent, geen enkele regio had latente ruimte.

Geen reden om gesjoemel te vermoeden

De cijfers zijn gebaseerd op de landbouwtelling; ze vormen een momentopname. Voor RVO vormt de uitkomst geen aanleiding om te vermoeden dat boeren meer pluimvee houden dan dat zij rechten hebben.

Toekomstvisie voor pluimveehouderij

De NVP werkt aan een toekomstvisie voor de pluimveesector. De NVP wil in de toekomst vasthouden aan pluimveerechten, laat men nu al weten.

Laatste reacties

 • Bussemakers

  Een toekomstvisie met pluimveerechten is geen toekomst.

 • J.Odink

  De NVP werkt inderdaad aan een toekomstvisie waarin we juist open staan voor nieuwe invalshoeken mbt het behoud of afschaffing van pluimveerechten. Wij nemen echter met klem afstand van de laatste regel in bovenstaand artikel, want dat is door geen van de bestuursleden aan de heer van Dooren meegedeeld in dit stadium. Het is betreurenswaardig dat een vermeend standpunt van onze vakbond op deze manier kenbaar wordt gemaakt. Ik verzoek de heer van Dooren het artikel aan te passen.
  Namens Hennie de Haan, Jan Brok en Iris Odink

 • Jan Wijnen

  Is nog niet zo'n verkeerde opmerking.
  Handhaven van rechten !

 • zon

  Handhaven van rechten en hoge boetes opleggen,degene die geen rechten kunnen leasen hebben een jaar de tijd gehad om te leasen of hun bedrijfsvoering aan te passen.
  Ondertussen verpesten ze de markt met hun onwettige eieren en vlees.
  De NVP kan toch ook wel zien hoe het er bij de melkveehouderij aan toe gaat sinds het quotum weg is.

 • jvandegoorvof

  Ben het helemaal eens met Jan Wijnen en zon. Blijf af van de pluimveerechten!!

 • p.j.m.l.moonen

  Jan , Zon ,jvandegoorvof , Wat denken jullie dan van de onwettige eieren en vlees van over de grens.
  Al niet te spreken over Oekraïense onwettige eieren en vlees.
  Onze rechten worden zo nog onze doodsteek. In ons klein kikkerlandje is sowieso geen plek voor grote uitbreidingen.
  En het vergelijk met melk gaat al helemaal niet op want dit was Europees geregeld. Als dit alleen de Nederlandse melkers aan ging waren ze ook ten dode opgeschreven.

 • Bussemakers

  Het zal jullie niet verbazen dat ik het met p.j.m.l.moonen eens ben. Ik ben ook blij met de reactie van Odink. Belangrijk is dat eerst de overheid hun belofte nakomt en dat is als mestprobleem is opgelost ook geen rechten meer. Verder lijkt me dat de overheid nog genoeg andere maatregelen heeft om uitbreiding tegen te gaan.

 • Zents beheer

  Voor of tegen pluimveerechten wordt veelal ingegeven naar ieders persoonlijke situatie. Wanneer je er met wat afstand naar kijkt is het geen ideaal systeem. Maar kunnen we nog wel zonder? Het gaat al lang niet meer over mest alleen. Stel dat we alleen de pluimveerechten afschaffen. Kan ik dan bv mijn toekomstige koerechten verkopen en met het vrijgekomen kapitaal een grote freiland stal bouwen ? En kan ik mijn varkensrechten verkopen en de vrijgekomen ruimte invullen met een nieuwe "kip van morgen stal" ? Of is het houden van pluimvee zonder rechten slechts voorbehouden aan pluimveehouders? Dit zal juridisch niet haalbaar blijken te zijn. Wat wel zeker is dat eenieder alle ruimte zo snel mogelijk maximaal op zal vullen al is het maar om op z'n minst een knelgeval te zijn wanneer er weer zal worden ingegrepen.

 • peter1939

  fosfaatrechten is goed alternatief, dat begrenst werkelijk fosfaatproduktie en geeft prikkel om efficient met fosfaat om te gaan net als bij rundvee de plannen zijn....puur rechten obv aantallen begrenst de fosfaatproduktie niet...

 • zon

  @moonen,over de onwettige eieren en vlees uit oekraine ben ik het helemaal met je eens.
  In NL is er nog steeds een mestprobleem,misschien niet in pluimveehouderij op dit moment,maar algeheel wel.
  Als je de rechten vrijgeeft komt er veel pluimvee bij dit zal net als bij de melkveehouderij problemen geven.
  Daar zitten we toch niet op te wachten.
  Als de rechtenlease af aankoop de doodsteek zou zijn voor een bedrijf dan heb je echt te veel risico's genomen.

 • jongvee

  Geen reden om sjoemel te vermoeden?
  dan is dus iedereen vrij om 2 % meer pluimvee te houden dan hij rechten heeft?
  geeft landelijk een redelijke uitbreideing lijkt mij

 • Zents beheer

  jongvee, voor de duidelijkheid : aantallen gebaseerd op de landbouwtelling zijn altijd hoger dan de werkelijkheid. Door de jaren heen hebben we geleerd dat referentie aantallen wanneer er wordt ingegrepen altijd worden afgeleid van peil data in het verleden . Aantallen op vergunningen en peil data maximaal aanhouden is tot op heden altijd beloond weten we uit ervaring.

 • Probe

  Zents wil beweren dat er dus geen tekort is en er dus geen freeriders zijn?

 • p.j.m.l.moonen

  beste, over risico's lopen is het achteraf makkelijk praten, rechten liepen ten einde en de lease was spot goedkoop. Wat als men ze gekocht had en ze waren er,zoals beloofd toch af gegaan ( is dat dan geen risico?).
  Ik denk dat de maatschappelijke druk met oogpunt op milieu en omgeving nu groter is , en je daar bij bedrijfs-ontwikkeling grotere stappen kan en zou moeten maken. Mede door de rechten is daar op dit moment geen geld meer voor! Iedereen mag nu ook al omschakelen maar als er nieuw gebouwd wordt zijn milieu eisen groot, en daar in investeren vraagt ook veel maar je weet als ondernemer wel waar je van te voren aan toe bent ( haalbaar of niet).

 • Tonnis

  Afblijven van de pluimveerechten. Ik ken veel pluimveehouders die ze eraf willen hebben. Het zijn allemaal nieuwkomers die stallen hebben gebouwd zonder rechten te kopen en nu piepen dat leasen zo duur is.

 • Mr Y

  juist Tonnis afblijven, en die niet voldoende rechten hebben een boete geven van 6 euro per recht , leaseprijs + 100% , anders leren ze het nooit.

 • gerardb

  Hoe dom kan je zijn jongens. Kijk naar de melkveehouderij, die zullen het misschien niet toegeven, maar willen wel op hun knietjes terug naar het melkquotum.

 • tennis

  Blijf af van de pluimveerechten. Iedereen moet zorgen dat hij of zij rechten heeft om het aantal dieren te mogen houden.

 • erikvanveldhuisen

  Melkveehouders zijn niet gewend aan marktwerking, pluimveehouders wel. er zal nooit een grote uitbreiding in de pluimveesector komen omdat daar simpelweg geen ruimte in de vergunning voor is. rechten zijn een bedreiging voor jonge ondernemers.

 • puinhoop

  Zo is het erikvanveldhuisen, de enige die er goed mee zitten zijn degenen die geen kippen houden maar wel rechten hebben plus de handelaren. De jonge ondernemers gaan naar de bliksem. Als volgend jaar de VS de produktie weer op peil heeft wordt het onder de boeren een slagveld mede door kosten van lease. Alle kosten waar we vanaf kunnen zorgen ervoor dat we langer overleven.

 • Mr Y

  Dat slagveld komt er ook zonder pluimveerechten voor kooi en scharrel aangezien de Wereld buiten EU het al ruimschoots wint op voer en huisvestingskosten. En als je geen uitbreidings neurose
  hebt zijn pluimveerechten niet kostprijs verhogend. En voor diegenen die de verkeerde volgorde hebben aangehouden, eerst meer kippen houden en daarna meer rechten proberen aan te schaffen of voor diegenen die gespeculeerd hebben door rechten te verkopen en daarna terug te leasen, Hey it is all in the game!

 • Zents beheer

  Los van de vraag of je voor of tegen rechten bent, ook hier hoor je net als bij melkveehouders het argument : "ja maar die jonge ondernemers".
  Dit is een argument wat er volgens mij in deze discussie niet toe doet. Jonge ondernemers hebben het altijd moeilijk en moeten daarom vol aan de bak en maximaal uren in en buiten het bedrijf draaien. Was vroeger niet anders. Je gaat er voor of niet, het is jou keuze.

 • Tonnis

  Toen mijn vrouw en ik begonnen als jonge ondernemers, moesten wij ook mestrechten, en leveringsrechten van een zetmeel en suikerfabriek kopen.

 • 200113528

  moet vol aan de bak simpel. alleen het kan niet zo zijn dat de ene boer rechten krijgt van RVO en de andere niet. dit is pure concurentie vervalsing. als je de rechten kreeg of niet praat je al in de laatste POR regeling over een kostprijs verschil van 0.5 cent per ei. verder zou het net als bij melkquotum verboden moeten zijn om rechten te verleasen als er geen pluimvee meer gehouden wordt. Wij hebben geinvesteerd in mileueisen en mestverwerking omdat de rechten eraf gingen in uiterlijk 2017. nu komt er nog een x 0.5 cent per ei bij omdat ik geen rechten heb. dan ben je gewoonweg naar de knoppen omdat die marge er niet is.

 • fietskip

  Rechten er wel of niet af. Je probeert als je gaat investeren naar regelgeving te kijken. Daar heb je een betrouwbare overheid voor nodig en die blijkt er niet te zijn. Je weet dus nooit of je de goede keuze maakt. Als je rechten er op houd moet dat wel door heel het land inwisselbaar zijn. Ik vraag mezelf af dat als de rechten er op blijven geeft dat voor sommige mensen een veilig gevoel, maar is dat geen schijnveiligheid als er in de rest van europa en de wereld er zomaar uitgebreid mag worden. Als er daar word uitgebreid krijg ik ook dan geen betere prijs!! Zo heeft allebei de kanten voordelen en nadelen.

 • Zents beheer

  fietskip, even voor de beeldvorming. De kostprijs in NL is ongeveer de scherpste binnen Europa. Ik ben zelf bij heel wat projecten wereldwijd betrokken geweest maar nergens kan het voor de prijs (vergelijkbare projecten) zo als wij realiseren. Als we dan ook nog de kosten van aanschaf rechten mee nemen zitten we op de prijs van bv Duitsland en in Engeland kost een voliëre stal 45 euro/hen . Wel beuren ze 10 cent voor een uitloop ei. En daar zit het probleem: ons verdienmodel. We hebben zowat de laagste eierprijs binnen Europa en hebben voor alles de hoogste standaard. Overal in Europa trekken ze op dit moment de laatste eieren onder de hennen vandaan en wij beuren 7 cent. Wat gaat het dan worden als straks de vraag minder is ? Zou dat ook niet kunnen liggen aan onze zelf voorzieningsgraad (300%) ? Ik bedoel wanneer het een Europese markt is dan hadden we toch allemaal ongeveer de zelfde prijs ?

 • fietskip

  Nee zents beheer, dat noemt men handel. De handel weet dat je toch wel doorgaat Als er hier minder word geproduceerd rijden ze wel wat verder om druk op de markt te houden. Gebeurd ook bij vlees hoor. Wij kunnen denk ik alleen niet mee om onze hoge bijkomende kosten. Maar je bent het toch wel met me eens dat de rest van europa gewoon blijft uitbreiden zodat wij echt geen betere prijs krijgen. Als je een betere prijs wilt krijgen zal er meer met andere boeren samengewerkt moeten worden.

 • Zents beheer

  fietskip, met de laatste zin van jou bijdrage sla je de spijker helemaal op z'n kop, het is al zo vaak gezegd maar daarom ook niet gemakkelijk. De uitbreiding binnen Europa zal plaats vinden waar dat het beste kan. Maar ook vorig jaar groeide de Nederlandse pluimveesector boven gemiddeld ondanks het bestaan van pluimveerechten. De groei in de melkvee sector kwam zelfs voor de helft op rekening van de NL melkveehouder. Ik hoorde niet zo lang geleden iemand met verstand van de Europese agri-cluster zeggen: "de Nederlandse boer is zo goed en ondernemend dat hij tegen zichzelf beschermd moet worden.

 • zon

  Jonge ondernemers zouden het moeilijk krijgen.
  Als ze het bedrijf overnemen nemen ze de oude rechten mee dus daar is niets aan de hand.
  Over welke andere jonge ondernemers praat je dan?
  Nieuwe startende jonge ondernemers geven nog meer druk op de eierprijs,wie zit daar op te wachten?
  Die wie speculeerden op afschaffing van rechten hadden even moeten wachten op de echte wetgeving,iedereen weet dat de overheid onbetrouwbaar is.
  Wie gelooft al die verkiezingsbeloften?het kwartje van kok zou er ook af gaan.
  Die wie gebouwd hebben zonder rechten weten dat ook wel,alleen de verleiding was te groot en nu het geld gaat kosten is het een probleem.

 • fietskip

  Zon, wanneer ga welke investering doen. het gene wat je over de rechten zegt gaat eigenlijk voor alles op. Wanneer doe je het goed. Je probeert in te spelen op regelgeving maar als je een onbetrouwbare overheid hebt doe je je investering misschien wel nooit goed en hoe lang moet je dan overal op wachten. Ik zeg steeds dat er twee kanten aan de rechten zitten, het is maar hoe je het bekijkt. @zents beheer met dat laatste heb je helemaal gelijk.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.